;
Ekonomi Politika

Sanal İklim Zirvesinin İklim Eylemini Harekete Geçirmesi Bekleniyor

Koronavirüs salgınının hüküm sürdüğü 2020’nin sonunda, dünya liderlerinin Paris Anlaşması’nın hedeflerine ulaşmak için yeni taahhütlerle iklim eylemini canlandırması bekleniyor.

70’ten fazla devlet başkanı ile iş dünyası ve sivil toplum liderleri, Paris’te küresel ısınmayı “2 derecenin altında” sınırlandırma ve 1.5 derece için çaba gösterme konusunda Paris’te anlaşmaya vardıktan beş yıl sonra 12 Aralık’ta sanal iklim zirvesinde bir araya gelecek.

Zirve, ülkelerin ısınma hedeflerini karşılamak için her beş yılda bir toplu olarak katkılarını artırmaya karar verdiği Paris Anlaşması’nın ilk testi olacak.

O zamandan beri emisyonlar artmaya devam etti ve iklim değişikliğinin etkileri arttı. Birçok hükümet, COVID krizini önceliklendirirken, kaynaklarını sağlık hizmetleri, sosyal güvenlik ve iş kurtarma paketlerine yönlendirdi.

Normal şartlarda geçtiğimiz ay yapılması planlanan 26. Taraflar Konferansı (COP26), COVID-19 nedeniyle Kasım 2021’e ertelenmişti. BM, İngiltere ve Fransa, Şili ve İtalya’nın desteğiyle, zirveye ev sahipliği yapacak olan BM, İngiltere ve Fransa, zirvede siyasi liderliği canlandırmayı amaçlıyor.

Hollanda’nın iklim elçisi Marcel Beukeboom, Climate Home News’e “Birçok insan pozitiflik arıyor… ve daha iyisi için bir değişim yılı olarak 2021’i dört gözle bekliyor” dedi.

Her ulusal lider, maksimum iki dakikalık kaydedilmiş bir konuşma sunmaya davet edilmiş olsa da, yalnızca artan hedeflerini gösterebilenlere ve en dönüştürücü duyurulara öncelik verilecek.

Bu, güçlendirilmiş bir 2030 hedefi, net sıfır taahhüt, 2020 sonrası iklim finansmanı taahhüdü veya iklim etkilerine uyum sağlamak için daha sağlam bir program anlamına gelebilir. Climate Home tarafından görülen bir nota göre “genel ifadeler için yer olmayacak.”

Paris Anlaşması uyarınca, ülkelerin yeni veya geliştirilmiş 2030 iklim planları sunmaları ve yıl sonundan önce uzun vadeli karbonsuzlaşma stratejileri yayımlamaları bekleniyor.

Dünya Kaynakları Enstitüsü’ne göre, Pazartesi günü itibariyle, küresel emisyonların %4,6’sını temsil eden yalnızca 16 ülke resmi olarak yeni veya güncellenmiş bir 2030 hedefini BM’ye sundu.

Zirvede bir dizi ülkenin iklim hedeflerini artırması ve dünyayı iklim hedeflerine yaklaştırması bekleniyor. Önümüzdeki birkaç hafta içinde BM’ye resmi sunumlar yapılabilir.

Son aylarda uzun vadeli taahhütler konusunda kilit oyuncularda hareketlenmeler yaşandı. Çin, 2060 itibariyle karbon nötrlüğe odaklanırken, Japonya ve Güney Kore 2050 net sıfır hedefini açıkladı. Joe Biden, 2050 itibariyle dünyanın en büyük ekonomisinin karbondan arındırılması için ABD başkanı olarak seçildi.

Bu sözler yerine getirilirse, Climate Action Tracker’ın analizine göre, küresel ısınma yüzyılın sonunda 2.1 derece ile sınırlandırılabilir.

Fransız iklim düşünce kuruluşu Iddri’nin yöneticisi Sébastien Treyer, bu uzun vadeli hedefin, dünyanın en büyük emisyon yayıcılarının daha kısa vadeli hedeflerine henüz yansıtılmadığını belirtirken hedefleri artırmaya yönelik siyasi dinamiğin “kırılgan” olduğunu ve bu taahhütleri “ekonomik bir gerçeklik” haline getirmek için çok daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

Bir dizi yeni duyuru beklenen beş saatlik zirvenin başarısı, büyük yayıcıların güçlendirilmiş hedeflerini açıklamaya hazır olup olmadıklarına bağlı.

AB, zirveden iki gün önce başlayan bir Konsey toplantısında emisyonlarda 1990’dan 2030’a kadar en az %55 oranında azaltım konusunda anlaşmaya varmak için sıkı bir programa sahip. Birliğin iyileşme paketine ilişkin zorlu tartışmaları, iklim gündemini raydan çıkarma riskini de taşıyor.

Çinli kaynaklar Climate Home Pekin’in güncellenmiş 2030 iklim planını yıl sonundan önce sunma yolunda ilerlediğini söyledi, ancak başkan Xi Jinping’in bu forumda daha fazla ayrıntı açıklayıp açıklamayacağı ya da net sıfır taahhüdünü mü tekrarlayacağı net değil.

Geçtiğimiz hafta, COP26 ev sahibi İngiltere iklim danışmanlarının tavsiyesini kabul etti ve 2030’a kadar emisyonlarını % 68 azaltmayı kabul etti. Başbakan Boris Johnson zirve öncesi bir video mesajında “Dünya liderlerine sadece amacımıza ulaşmak için değil, aynı zamanda nasıl planladıklarını tam olarak belirlemek için meydan okuyacağız” ​​dedi.

Donald Trump’ın etkinliğin bir parçası olması beklenmiyor. Biden da gelecek dönem başkanı olarak katılamayacak ancak ABD’nin yerel oyuncuları ve yeni yönetimin yeni üyeleri zirvede yer alabilir.

Bazı iklim kampanyacıları arasında ise, zirvenin bir dizi vaat ve konuşmadan başka bir şey sunmayacağına dair şüpheler var.

Corporate Accountability’nin kampanya direktör yardımcısı Sriram Madhusoodanan Climate Home’a ​​ “Paris’ten bu yana, ülke başkanlarının konuşmalarının döngüsel olduğu bir dizi büyük zirve gördük, ancak sivil toplumun, 1.5 derece ısınmayla sınırlandırma talepleri açısından gerçekten anlamlı bir şey çıkmadı” dedi.