;
Politika

Salda Gölü İçin Mücadele Sözü

BirGün gazetesinden Kardelen Tatar’ın haberine göre maden, gölet, millet bahçesi gibi projelerle tehlike altında olan Salda Gölü için yapılan çalıştayın sonuç metni açıklandı. Salda Gölüme Dokunma Platformu’nun açıkladığı raporda, “Gölümüz için mücadeleyi büyüteceğiz” vurgusu yapıldı.

BirGün gazetesinden Kardelen Tatar’ın haberine göre Burdur’un Yeşilova ilçesindeki doğa harikası Salda Gölü için yaşam savunucularının 27 Eylül’de yaptığı çalıştayın sonuç raporu açıklandı. Salda’nın dünya mirası olduğunun vurgulandığı raporda, gölün millet bahçesi, yapılaşma, gölet projeleri gibi tehlikelerle karşı karşıya olduğu ifade edildi. Gölün ekolojik saldırılara karşı korunması için hukuksal çalışmaların hızlandırılması kararına varıldı.

Salda Gölüme Dokunma Platformu imzasıyla açıklanan raporda Salda Gölü’nü tehdit eden üç risk olarak kuraklık, kirlenme ve yapılaşma ifade edildi. Çözüm olarak ise sunulan önergeler arasında:

  1. Kimyasal içeren atık sular gölden uzak tutulmalıdır.
  2. Göle yakın çevrede zehirli tarım ilaçları kullanılmamalıdır.
  3. Salda Gölü’ne girilmemelidir.
  4. Gölü besleyen akarsular önüne yapılan bütün göletlerin kapakları açılmalıdır.
  5. Bu durumdan zarar görecek çiftçinin zararları karşılanmalı, “susuz tarım” özendirilmeli ve susuz tarım yapanlara devlet tarafından destek pirimi verilmelidir.
  6. Göl kenarına hiçbir yapı yapılmamalıdır. Ziyaretçiler için ihtiyaç duyulan yapılar, göl çevresindeki yerleşim yerlerine yapılmalıdır, yer alıyor.

Raporda ayrıca göl suyunun kimyasal gübreler, evsel atıklar ve insan dışkısından korunması gerektiği yer alıyor. Çünkü Göl kapalı bir tatlı su ekosistemidir. Gelen kirliliği dışarı akıtmayıp, içinde biriktirmektedir. Biriken kirlilik göl dibine çökelmekte ve canlılar için zehirli olan; hidrojen sülfür, metan ve amonyak oluşmaktadır. Millet Bahçesi projesine göre göl kenarına yapılacak olan tesisler, yıllık 1 milyon 500 bin kişiye hizmet verecek şekilde tasarlanmıştır. Bu kadar insanın yemesi, içmesi, duş suyu, dışkısı, dolaşıp, gezinmesi, göle girip, terini, güneş yağını ve hatta idrarını belki de dışkısını suya bırakması, miktar ve çeşitlilik itibariyle çok kapsamlı kirliliğe yol açar.

Maden Ruhsatları İptal Edilmelidir

Salda Gölü’nde oluşan hidro-manyezit ve giderek yoğunlaşması ile oluşan huntit mineralleri sanayide alev geciktirici ve ısı yalıtım malzemesi olarak kullanılmaktadır. Göl ve çevresini kapsayan maden ruhsatlarının bu minerallerin işletilmesi amacına yönelik olduğu düşünülebilir. Maden şirketlerinin faaliyete geçmesi halinde göl zarar görecektir.

Salda Gölü yöresi, Türkiye’deki solunum yolları ve akciğer hastalarının tedavisi için uygundur. Sağlık Bakanlığınca gölden uzakta yapılacak “Halka açık” akciğer hastalıkları, verem mikrobu ve verem hastalıkları hastanesi kurulabilir. Böyle bir yatırım, kamu yararı bakımından daha uygundur.

Göl Çevresinde Yapılaşma İstemiyoruz

Mart 2019’de 296 hektar alan, “Özel Çevre Koruma Bölgesi” (ÖÇKB) ilan edildi. Bu alan, Yeşilova ve göl çevresindeki Kayadibi, Işıklar, Doğanbaba, Salda, Niyazlar, Düden mahallelerini içine almaktadır.

Millet bahçesi adı altında, gölün en değerli yeri olan Kıyı Kenar Çizgisinden sonraki 1. ve 2. 50 metredeki Koruma Amaçlı Uygulama İmar planında Rekreaktif ve Rekreasyon Alanı olarak planlanan kumsal alana yapılacak yapılar arasında yedi adet büfe, altı adet soyunma kabini, dört adet kafe, üç mescit, iki adet millet kıraathanesi, iki yönetim birimi, sekiz tuvalet, iki sağlık birimi, bir mutfak, bulaşıkhane, iki adet oturma birimi, iki adet satış birimi, üç adet küçük satış birimi ve üstü kapalı oturma platformları yer alıyor.

Çalıştayda Alınan Kararlar

1- Millet bahçesi kararının iptali için, başta hukuki olmak üzere her alanda mücadeleye devam edilecek,
2- TOKİ tarafından yapılan ihalenin iptali için açılan davanın takip edilerek duyarlı olan tüm kesimler müdahil olmaya çağrılacak,
3- Türkiye’de faaliyette olan doğa dostu, ekolojik dernek ve yapılar Salda Gölü için güç birliğine davet edilecek
4- ÇED kararı alınmadan yapılan imar planlarının iptali için, TMMOB ve yaşam savunucularıyla birlikte hukuksal süreç başlatılacak,
5- Salda gölü çevresindeki köylerde bilgilendirme toplantıları gerçekleştirilecek,
6- Salda gölü ve çevresindeki mülk sahiplerine özel çevre koruma kararları hakkında tanıtım ve bilgilendirme toplantıları yapılacak,
7- Salda Gölü hakkında bilgilendirmek ve farkındalık yaratmak için çeşitli etkinlikler düzenlenecek.