;
Bilim

Sahillerin Yarısı İklim Değişikliği Tehdidiyle Karşı Karşıya

Bilim insanları, iklim değişikliği aynı hızda devam ederse, tüm dünyadaki sahillerin yarısının bu yüzyılın sonuna kadar yok olabileceğini belirttiler.

İtalya, Ispra’daki Avrupa Birliği Ortak Araştırma Merkezi’ndeki araştırmacılar, son 30 yılda sahillerin nasıl değiştiğini izlemek için uydu görüntülerini kullandılar ve küresel ısınmanın gelecekte kumsalları nasıl etkileyebileceğinin modellemesini yaptılar.

Michalis Vousdoukas, “Çalışmalar sonucunda, yüzyılın sonunda dünyadaki sahillerin yaklaşık yarısının 100 metreden fazla erozyon yaşayacağını gördük. Muhtemelen kaybolacaklar” dedi.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Pazartesi günü Nature Climate Change dergisinde yayımlanan çalışma, sahillerin kaybolma oranının, 2100 yılına kadar küresel sıcaklıkların ne kadar artış göstereceği ile paralel ilerlediğini ortaya koydu. Daha yüksek sıcaklık artışları, daha fazla deniz seviyesinin yükselmesi ve bazı bölgelerde daha şiddetli fırtınalar anlamına geliyor ve bu da daha fazla plajın dalgalar nedeniyle yok olmasına neden olabilir.

Sahiller rekreasyon, turizm ve vahşi yaşam için değerli alanlar olarak görülüyor. Bunun yanında kıyı topluluklarını dalgalardan ve fırtınalardan koruyan doğal bir işleve de sahip.

Sahiller de dahil olmak üzere birçok kıyı alanı insan faaliyetlerinden büyük ölçüde etkileniyor ve bu da sahillerin ıslah edilmesi için çok önemli olan silt miktarını azaltıyor.

Araştırmacılar, bazı ülkelerin diğerlerinden daha fazla etkileneceğini belirtiyorlar. Batı Afrika’daki Gambiya ve Gine-Bissau sahilleri, % 60’ından fazlasını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. Pakistan, İngiliz Kanalı’ndaki Jersey adası ve Komor adaları için tahminler de benzer şekilde korkunç.

Avustralya’nın 11.400 kilometrelik sahil şeridi de büyük bir risk altında. Araştırmaya göre ABD, Kanada, Meksika, Çin, Rusya, Arjantin ve Şili de binlerce kilometrelik sahil kaybedecek.

British Geological Survey’de kıyı dayanıklılığı konusunda uzman olan Andres Payo, çalışmanın yöntemleri sağlam olsa da iddialarına dikkatle yaklaşılması gerektiğini söyledi.

Çalışmada yer almayan Payo, “Analizin sonucunu niteliksel ve niceliksel olarak değiştirebilecek birçok varsayım ve genelleme var” dedi.

Ancak Vousdoukas, ekibi tarafından tahmin edilen sahil kaybı miktarının “biraz ölçülü” olduğunu ve kaybın daha yüksek olabileceğini söyledi.

Grup iki farklı ısınma senaryosunu ele aldı. Biri ortalama küresel sıcaklıkların yüzyılın sonuna kadar 2,4 derece arttığını öngörürken diğer senaryo ise iki kat daha yüksek bir artış öngörüyor.

Çalışmanın yazarları, iklim değişikliğine neden olan seragazı emisyonlarını azaltarak kıyı şeridi kaybının % 40 kadar önlenebileceğini hesapladılar, ancak kıyı boyunca yaşayan ve devamlı büyüyen nüfusun alınacak diğer önlemlerle korunması gerektiğini de eklediler.

Çalışmada Hollanda örneğine atıfta bulunurken, “geçmiş deneyimler, bölgeye özgü etkili kıyı planlamasının sahil erozyonunu azaltabileceğini ve bunun sonucunda istikrarlı bir sonuca ulaşılabileceğini gösterdi” denildi.