;
Bilim Politika

Ryanair “Yeşil Badana” Yapmakla Suçlanıyor

İngiltere merkezli bir reklam denetleyicisi, havayolu şirketi Ryanair’in büyük havayolları arasında en düşük karbondioksit salımına sahip olduğunu iddia ettiği reklamını, kanıt yetersizliğinden yasakladı ve şirketi yeşil badana yapmakla suçladı.

Haber: Mark Sweney

Çeviri: Çisil Sevinç

İrlanda merkezli havayolu şirketi Ryanair, Avrupa’daki büyük havayolu şirketleri arasında en düşük karbon emisyonuna sahip olduğunu iddia ettiği bir reklam kampanyası başlatmıştı. Ancak, İngiltere’deki Reklam Standartları Kurumu’nun (Advertising Standards Authority- ASA) bu reklamı yasaklamasıyla beraber şirket yeşil badana yapmakla suçlanıyor.

Geçen sene yayımlanan bir AB raporuna göre Avrupa’nın en büyük 10 karbon emisyonu yayıcısından biri olan hesaplı havayolu şirketi; TV, basın ve radyo kampanyalarıyla “Avrupa’nın en düşük fiyatlı, en düşük emisyonlu havayolu” olduğu iddiasında bulundu.

Reklamlara göre, Ryanair sahip olduğu en genç filosu, en yüksek miktarda koltuk doluluğu oranı ve en yeni verimli yakıt motorlarıyla büyük havayolu şirketleri arasında yolcu ve kilometre başına düşen en düşük CO2 emisyonuna sahip.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Ryanair’ın iddialarını desteklemek için Reklam Standartları Kurumu’na gösterdiği şemalardan birisi 2011’e ait çıkınca, denetimden sorumlu yetkili bunu 2019 yılında yapılmış bir karşılaştırmayı kanıtlayacak değerde bulmadı.

ASA’nın reklamlara yönelik bir başka eleştirisi de, müşterilerin iddiaları ana hatlarıyla anlayabilmesi adına belirleyici bir bilgi olan koltuk sıklığınının (uçak başına düşen koltuk sayısı) hesaba katılmamasıydı.

ASA, havayolu şirketinin çevre ile ilgili iddialarının kanıtlanamadığı gerekçesiyle reklamları yasakladı. Denetim Kurulu, “Reklamlar mevcut halleriyle kullanılamazlar” dedi ve açıklamasına “Ryanair’i çevre ile ilgili iddialarını ispatlayabilmek adına yeterli kanıtlarının olması konusunda uyardık” şeklinde devam etti.

Çevreci grup Transport & Environment (Taşımacılık ve Çevre), Ryanair’i emisyonlarını düşürmekle uğraşacağına yeşil badanacılık yapmakla suçladı.

Havayolu şirketi, ilk kez kömür sektörü dışında olup AB’nin en yüksek 10 karbon emisyonuna sahip şirketleri arasına girdikten yalnızca 5 ay sonra bahsedilen düşük emisyon reklamını yayımladı.

Ryanair ise karara karşı çıkarak İngiltere’nin reklamcılık kurallarına sadık kaldığını söyledi.

Ryanair sözcüsü, “Reklamcılık düzenlemelerine tamamen sadık kalıp gerekli kanıt belgelerini sunmamıza rağmen ASA’nın kararı karşısında hem hayal kırıklığı hem de şaşkınlık duyuyoruz” dedi.

Ryanair patronu Michael O’Leary, daha önceki konuşmasında çevrecilerin vurulmasını önermişti. Aynı zamanda O’Leary’nin, karbon emisyonlarının iklim değişikliğine olan etkisini reddettiği de biliniyor.

Ryanair geçen sene yolcu başına düşen karbon emisyonları konusunda halihazırda en yeşil havayolu şirketi olduğunu söylemişti. Şirket aynı zamanda 2023 yılına kadar plastiksiz olacağı ve müşterilere rezervasyon esnasında gönüllü olarak karbon dengeleme ödeme planı sunacağı taahhütlerini verdi.