;
Ekonomi

Rüzgar Enerjisi Şirketlerinden Hükümetlere Teşvik Çağrısı

Birçok rüzgar enerjisi şirketi hükümetlere, düşük karbonlu enerjinin sağlanmasına yönelik teşviklerini sürdürme çağrısında bulundu. Salgın nedeniyle bazı rüzgar türbini şirketleri geçici süreyle kapatıldı.

Rüzgar enerjisi şirketleri tarafından yapılan bir açıklamada hükümetlere, salgın nedeniyle ekonominin çökmesine rağmen düşük karbonlu enerjinin sağlanmasına yönelik teşvik çabalarını sürdürme çağrısında bulunuldu.

Bazı hükümetler, iklim eylemine yönelik baskıların artmasıyla, 2050 itibarıyla veya daha erken net sıfır emisyona ulaşma hedefi koydu.

Rüzgar enerjisi sektörü, açıklamasında, iklim hedeflerinin sürdürülmesi gerektiğini söyledi. Açıklamada Vestas, Iberdrola, Orsted, Mingyang Group, Nordex ve Siemens Gamesa Yenilenebilir Enerji ile Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi (GWEC) gibi sektör gruplarının imzası yer alıyor.

Açıklamada, “Salgın karbon emisyonlarında geçici bir düşüşe neden oldu ancak deneyimler emisyonların tekrar yükseleceğini gösteriyor. İklim kriziyle mücadele için eylemlerin iki katına çıkarılması hayati önem taşıyor” ifadesi yer aldı.

Rüzgar enerjisi maliyetleri, daha fazla projenin ortaya çıkmasıyla inanılmaz oranlarda düştü. 2015-2019 yılları arasında rüzgar enerjisi yatırımları toplamda 652 milyar doları buldu ve 2030 itibarıyla 200 milyar dolar daha artması bekleniyor. Ancak koronavirüs salgınından bu yana bazı projeler ertelendi ve finansman sağlanması da zorlaştı.

Salı günü (dün), rüzgar türbin üreticisi Vestas ilk çeyrekte beklenmedik bir işletim kaybından bahsederken bazı rüzgar türbin şirketleri karantina nedeniyle geçici süreliğine kapatıldı. Şirketler, “Rüzgar enerjisi dünya çapında oldukça rekabetli. Bir kurtarma paketi istemiyoruz ancak herkesin eşit ve adil bir şekilde çalışabilmesi gerekiyor” dediler.

Şirketler açıklamalarına “Hükümetler pandemiden kurtulmak istiyorlarsa, zaten kötüye giden ve atıl varlık riski taşıyan fosil yakıt varlıklarını canlandırmak için kamu finansmanı sağlamaya devam etmemeliler” diye devam ettiler.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi