;
Ekonomi

Rüzgar Enerjisi Kapasitesi 2030’a Kadar Yılda Yüzde 9 Büyüyecek

Yeni bir rapora göre, küresel rüzgar enerjisi kapasitesinin 2021 ile 2030 yılları arasında yılda %9 büyümesi bekleniyor.

Wood Mackenzie’nin yeni raporu 10 yılın sonunda, kümülatif küresel rüzgar enerjisi kapasitesinin 1.756 GW’ı aşmasını öngörüyor.

Temiz Enerji’de yer alan habere göre, Wood Mackenzie’nin 4. çeyrek tahmini, 2021-2030 dönemi için önceki çeyreğin görünümüne kıyasla küresel olarak yeni kapasite ilavelerinde 69 GW’lık bir artış bildirdi. Çin, en son tahminde büyük bir artış sağladı. Ülkenin 48 GW’lık yükselişi küresel 10 yıllık görünümdeki artışın yaklaşık %70’ini oluşturuyor. Rapora göre Çin’in önümüzdeki 10 yılda 458 GW eklemesi beklenirken, eklenen yeni kapasite açısından küresel sıralamada lider olmaya devam edecek.

ABD ve Avrupa, karbondan arındırma hedeflerine ve beklenen teşvik mekanizmalarına yanıt verdiği için 22 GW ek kapasiteye katkıda bulunmak için birleşiyor. ABD şu anda 150 GW kapasite ilavesiyle küresel yeni kapasite açısından Çin’den sonra ikinci sırada yer alıyor.

Güney Avrupa’nın 3,3 GW’lık yükselişi, öncelikle rüzgar geliştiricilerinin Ekim ayında 1,1 GW’lık teknolojiden bağımsız tahsisin tamamını kazanması nedeniyle, bu çeyrekte Avrupa genelinde yaklaşık 10 GW artışa katkıda bulundu.

Raporda Orta Doğu ve Afrika için minimum ayarlamalar yapılırken, Güney Afrika, Umman, İsrail ve Mısır’daki rüzgâr yapılarının ilerlemesi, gelişmenin tahminle aynı hızda olduğunu gösteriyor.

Vietnam, sadece bir yıl içinde yeni kapasite ilavelerinde 33 kat artış bildirirken, raporun baş analisti Robert Liew şunları söyledi: “Vietnam, bu yıl kapasite ilaveleri için gelişmekte olan bir pazar olmaktan çıkıp ikinci en büyük bölgesel rüzgar pazarı (Çin hariç Asya Pasifik) haline geldi.”