;
Politika

Rusya Avrupa’nın En Büyük Nükleer Santralını Ele Geçirdi

Rusya’nın Zaporijya Nükleer Santralı’na saldırısı sonucu tesiste çıkan yangın saatler sonra söndürüldü. Yangının ardından yapılan ölçümler santralda radyasyon seviyesinin normal olduğunu gösteriyor.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali 9. gününde. Ukrayna’nın Enerhodar kentindeki Zaporijya Nükleer Santralı’nda Rus askerlerinin saldırısı sonucunda dün gece yangın çıktı. Santralın bulunduğu sahadaki yangın söndürüldü ancak tehlike geçmiş değil. Reuters, sabah saatlerinde santralın Rus birlikleri tarafından ele geçirildiğini duyurdu.

Çatışmalar, santralın kontrolünde de sorun yaratıyor. Dün gece yaşanan çatışmalar sırasında itfaiyeciler söndürme işlemine başlayamamıştı. Ancak ilerleyen saatlerde itfaiye müdahale etmeye başlamıştı ve karmaşanın ardından yangın kontrol altına alınabilmişti.

Ukrayna tarafından son gelen bilgiler de yangının kontrol altına alındığı yönünde.

Güvenlik Riski Yaratmayan Hasar

Avrupa’nın en büyük santralı Sinop üzerinden yapılan ölçüme göre Türkiye’ye 677 kilometre uzaklıkta. Patlaması sonucu serpintisi Türkiye’ye ulaşan Ukrayna topraklarındaki Çernobil ise 1100 kilometre uzaklıktaydı. Bu mesafeye rağmen Türkiye nükleer serpintiden etkilenmişti.

Yangının ardından yapılan ölçümler Zaporijya Nükleer Santralı’nda radyasyon seviyesinin normal olduğunu gösteriyor.

Ukrayna nükleer enerji kurumu, 1 numaralı reaktörde güvenlik riski yaratmayan hasar olduğunu, tesisteki diğer ünitelerde sorun olmadığını açıkladı. Bir kriz ekibi santralı sürekli kontrol etmeye başladı.

Zelenski, Rus birliklerinin Zaporijya Nükleer Santralı’ndaki çatışmalar ve çıkan yangına ilişkin sosyal medya hesabından video ile açıklamalarda bulundu.

Santralın Avrupa’nın en büyük nükleer santralı olduğuna dikkat çeken Zelenski, “Avrupa artık uyanmalı. Avrupa’nın en büyük nükleer santralı yanıyor. Şu anda Rus tankları nükleer üniteleri vuruyor. Bu tanklar, termal araçlarla donatılmış. Yani onlar nereye ateş ettiğini biliyor. Onlar bunun için hazırlandılar” ifadelerini kullandı.

Zaporijya’daki santralda altı enerji ünitesi olduğunu söyleyen Zelenski, Çernobil Nükleer Santralı’nda geçmişte sadece bir enerji ünitesinin patladığını hatırlattı.

Ukrayna’daki nükleer santrallarda toplam 15 enerji ünitesi olduğunu kaydeden Zelenski, “Rus ordusunu derhal durdurmalıyız. Bir patlama olursa bu her şeyin sonu, Avrupa’nın sonu olur. Bu Avrupa’nın tahliyesi demektir. Sadece Avrupa’nın müdahalesi Rus askeri birliklerini durdurabilir. Avrupa’nın bir nükleer santraldaki felaketten ölmesine izin vermeyin” diye konuştu.

Ukrayna Dışişleri Bakanı, Rus ordusunun Avrupa’nın en büyük nükleer santralı olan Zaporijya Nükleer Santralı’na her yönden ateş açtığını söyledi. Dışişleri Bakanı, Rus ordusunun ateşi derhal durdurması ve itfaiyecilerin güvenliğinin sağlaması gerektiğini ifade etti.

Bakan, nükleer santralde bir patlama olması halinde Çernobil’deki patlamadan 10 kat daha büyük olacağını belirtti.

Ukrayna Acil Durum Servisi Nükleer Santraldaki yangının eğitim binasında çıktığını söyledi.

Ateş altındaki santralın sözcüsü altı reaktörden birinin isabet aldığını belirtti. Sözcü, reaktörün tadilatta ve kullanılmadığını ancak içerisinde nükleer yakıt olduğunu açıkladı.

Santralın bulunduğu Enerhodar Belediye Başkanı Dmitriy Orlov yaptığı açıklamada, santrala saldırılara bir an önce son verilmesi çağrısında bulundu.

Avrupa’nın En Büyüğü

Zaporijya Nükleer Santralı, Avrupa’nın en büyük ve dünyanın en büyük 10 nükleer santralından biri olarak biliniyor.

Rusya-Ukrayna savaşının ilk günlerinde ülkenin kuzeyindeki Rus güçleri Çernobil Nükleer Santralı’nın kontrolünü ele geçirmişti.

Ülkedeki dört tesiste 15 faal nükleer reaktöre sahip olan Ukrayna, kullanılan elektriğinin yaklaşık yarısını bu santrallardan sağlıyor.