;
Ekonomi

Portekiz Mart’ta %100 Yenilenebilir Enerji ile Aydınlandı

APREN (Portekiz Yenilenebilir Enerji Birliği) ve ZERO (Dünya Sisteminin Sürdürülebilirliği Derneği) Mart 2018’de yenilenebilir enerji üretiminin Portekiz’in aylık elektrik tüketimini aştığını bildirdi.

REN (Portekizli iletim sistemi operatörü) verilerine göre, Mart ayında üretilen 4.812 GWh’lık yenilenebilir enerji, ülkenin aylık elektrik tüketimi olan 4.647 GWh’ı aştı.

Ülkenin yenilenebilir elektrik üretimi, tüketimi %3,6 oranında aşarken, son 40 yılda ilk defa böyle bir durumla karşılaşıldı. 11 Mart’ta talebin yaklaşık 1,5 katı kadar yenilenebilir elektrik üretilirken, 9 Mart’tan başlayarak 70 saat ve 12 Mart’tan başlayarak 69 saat boyunca, arz-talep dengesinde herhangi bir ek enerji kaynağına ihtiyaç duyulmadı. Talebe göre en düşük üretim ise 7 Mart’ta %86 oranında oldu.

Bu veriler, Portekiz elektrik sektöründe tarihsel bir kilometre taşı olmanın yanı sıra, yenilenebilir enerjinin Portekiz’in elektrik taleplerini %100 karşılayacak kadar güvenli ve uygulanabilir bir kaynak olduğunu ortaya koyuyor. Bir önceki rekor Şubat 2014’te, elektrik talebinin %99,2’si yenilenebilir enerji kaynaklarıyla karşılandığında gerçekleşmişti.

Mart 2018’de, ana yenilenebilir enerji kaynaklarını hidro ve rüzgar oluştururken bu iki kaynak, aylık tüketimin sırasıyla %55 ve % 42’sine sahip oldu. Portekiz’deki bu yenilenebilir enerji üretimi, 1,8 milyon tonluk CO2 emisyon azaltımı sağladı, bu da emisyon ödeneklerinin elde edilmesinde 21 milyon euroluk bir tasarruf anlamına geliyor. Ayrıca anakara Portekiz’in aylık %19’luk enerji ihracatı dengesinde önemli bir yer alıyor.

Üretim tüketiciye de olumlu yansıdı. Mart ayındaki yüksek yenilebilir enerji üretimi, günlük toptan elektrik piyasasında, 2017’nin aynı dönemindeki (43.94 €/MWh) fiyatlara kıyasla 39,75 €/MWh seviyesine düşen fiyatlara da olumlu yansıdı.

Bu başarı, geleceğe dair de önemli bir örnek teşkil ediyor, yakın gelecekte benzer rekorlarla sıklıkla karşılaşılacak. 2040 yılına kadar yenilenebilir elektrik üretiminin, ekonomik ve ucuz bir biçimde, anakara Portekiz’in toplam yıllık elektrik tüketimini garanti edebileceği öngörülüyor. Bununla birlikte, zaman zaman doğalgaz santrallarının ürettiği enerjiyi de çekmek gerekli olabilir.

APREN ve ZERO, ulusal kamu politikaları ve şu anda son aşamasında olan “Tüm Avrupalılar için Temiz Enerji” Avrupa Çerçeve belgesi için önemli de bir gösterge oluşturuyor. Özellikle ilgili çerçeve belgesi, Portekiz’in karbon nötr olma hedeflerini 2050 yılına kadar karşılamasını olanaklı kılabilir.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi