;
Ekonomi

Polonya Kömürden Çıkış Sürecini Hızlandırıyor

Polonya, iklim değişikliği ile mücadele etmek adına kömürden çıkış sürecini hızlandıracak. Ülke aynı zamanda yenilenebilir kaynaklara ve nükleere milyarlarca dolarlık yatırım yapacak.

Polonya hükümeti tarafından yapılan açıklamaya göre ülke, iklim değişikliğiyle ilgili zorlukları ele almak ve istikrarlı güç kaynakları sağlamak amacıyla yenilenebilir ve nükleer enerji altyapısı inşasına milyarlarca dolar harcayacak, kömürden aşamalı olarak vazgeçilmesi sürecini hızlandıracak.

Ülkenin iklim bakanlığı, 2040 yılına kadarki enerji stratejisini güncellerken, Polonya’nın 6-9 GW kapasiteli ilk nükleer enerji santrallarını inşa etmek için 150 milyar zloti (40 milyar $) yatırım yapmayı planladığını belirtti. İlk 1-1,6 GW’lık tesis 2033 yılına kadar hizmete girecek.

Polonya ayrıca 130 milyar zloti olarak tahmin edilen yatırımla 2040 yılına kadar 8-11 GW’lık offshore rüzgar kapasitesi oluşturmayı planlıyor. Çalışmada yenilenebilir ve nükleer enerji tesislerinin geliştirilmesinin 300 bin iş yaratacağı da belirtildi.

Polonya 2050’ye kadar iklim nötr olma taahhüdü vermeyi reddeden tek Avrupa Birliği (AB) üyesi olurken, iktidardaki parti ülkenin ekonomisini kömürden daha temiz enerji kaynaklarına kaydırmak için zamana ve paraya ihtiyacı olduğunu söyledi.

Ancak artan karbon emisyonu maliyetleri, AB’nin iddialı iklim politikaları ve koronavirüs salgını Varşova’yı enerji dönüşümünü hızlandırmaya zorluyor.

Hükümet tarafından onaylanması gereken güncellenmiş enerji stratejisinde, iklim bakanlığı, karbon emisyon maliyetlerine bağlı olarak kömürün elektrik üretimindeki payının 2030’da % 37-56’ya ve 2040’ta % 11-28’e düşeceğini söyledi.

Kasım 2019’da Polonya, elektrik üretiminde kömürün payının 2030’da % 56-% 60 ve 2040’ta % 28 olmasını bekliyordu.

Bununla birlikte, çevre kampanya grubu Greenpeace, stratejinin iklim krizinin zorluklarına yanıt vermediğini ve ekonomik gerçeklerden kopuk olduğunu söyledi.

Greenpeace yaptığı açıklamada, “Plan, 2030 yılında enerji üretiminde kömürün yüksek bir payının muhafaza edilmesini öngörüyor ve Polonya’nın kömürden ayrılma tarihini belirtmiyor” dedi.

Karbon emisyon izinlerinin artan fiyatları nedeniyle kömür yakmak maliyetli hale geldi. Polonya’nın kömür endüstrisi, COVID-19 karantinası sırasında ülke daha az enerji ihtiyacı duyduğu için düşen taleple de mücadele etti.

Hükümet ve maden sendikaları, Eylül ayı sonuna kadar endüstri için yeniden yapılandırma planı hazırlamayı planlıyor. Polonya birkaç kömür madenini kapatmayı planlamıştı, ancak yeniden yapılanmanın madenciler arasında artan işsizliğe yol açacağını savunan sendikaların baskısı üzerine öneriyi geri çekti.

İklim bakanlığı, Polonya’nın kömür bölgelerinin dönüşümü için AB fonlarından 60 milyar zloti (16 milyar dolar) almayı beklediğini söyledi.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi