;
Ekonomi Politika

Polonya Kömür Madenini Kapatmayı Reddediyor

Polonya, büyük bir kömür madenini kapatmayı reddederek AB mahkemesine meydan okuyor. Ülkenin Kalkınma Bakanı, Turów linyit madeninin kapatılmasının binlerce iş kaybına neden olacağını ifade ediyor.

Polonya hükümeti, büyük bir kömür madeninin derhal kapatılması emrini veren üst Avrupa Birliği mahkemesinin emrine karşı çıktı. Yetkililer bunun ülkenin enerji sistemini sarsacağını ve binlerce iş kaybına yol açacağını söylediler.

Ülkenin Kalkınma Bakanı Jarosław Gowin, Polonya’nın Almanya ve Çekya sınırındaki Turów’daki linyit madenini kapatmak yerine, Polonya’nın enerjisinin % 7’sini üreten maden ve bağlı elektrik santralının kesintisiz çalışması için yoğun diplomatik ve yasal görüşmeler içinde.

AB’nin adalet mahkemesi geçtiğimiz Cuma günü Polonya’ya madenin işletmesini derhal durdurmasını emretti ve Prag’ın Çekya topraklarından yeraltı sularını boşalttığı ve Polonya’nın son zamanlarda ruhsatını uygun bir çevresel değerlendirme yapmadan uzattığı yönündeki şikayetlerini dikkate aldı.

Gowin, mahkemenin kararını durumla “skandal bir şekilde orantısız” olarak değerlendirirken, bunun “on binlerce iş kaybına ve Polonya’nın enerji sisteminde çok ciddi rahatsızlıklara” yol açarak milyonlarca hanenin elektriğini keseceğini söyledi.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Polonya’nın Prag ile müzakerelere başlayacağını ve durumu net bir şekilde tanımlamak ve bir “felaketten” kaçınmak için AB mahkemesine yeni bir savunma sunacağını söyledi. Morawiecki Pazartesi günü, tartışmanın çözümlerini görüşmek üzere Brüksel’deki AB zirvesi öncesinde Çek mevkidaşı Andrej Babiš ile bir araya geldi.

Morawiecki Polonya’da gazetecilere verdiği röportajda, mahkemenin kararının “ekolojiye yönelik potansiyel tehditler açısından ve Polonya’nın enerji güvenliği ve Turów’da çalışan yaklaşık 5000 kişinin istihdamı için tehlikeli” olduğunu söyledi. Ayrıca Çekya ve Almanya’nın Polonya sınırlarına yakın linyit madenleri ve elektrik santralları işlettiğini belirtti.

Çekya Çevre Bakanı Richard Brabec, üst düzey Çekya ve Polonya hükümet temsilcilerinin ve diğer yetkililerin Turów’un durumunu tartışmak için çoktan toplandığını söyledi.

Brabec, “Şu anda, Polonya tarafının ne yapmasını istediğimiz veya bize ne sunması gerektiği konusunda fikirlerimizi ve önerilerimizi sunuyoruz. Pazarlık etmeye hazırız. Bunu birkaç yıldır söylüyoruz. Polonya’dan, madenin Çekya vatandaşları üzerindeki olumsuz etkisini nasıl telafi edeceğine dair hiçbir net yazılı garanti almadık” dedi.

AB’nin karbondioksit azaltım hedeflerini takip etme çabası içinde olan Polonya yavaş yavaş ana yakıtı olan kömürü aşamalı olarak sonlandırıyor, ancak yine de linyite güveniyor. Uzmanlar, kömürden ayrılmanın ve temiz enerjinin geçişin çok yavaş olduğunu söylüyorlar.

Yakın tarihli bir enerji planı, son kömür madeninin 2049 itibarıyla kapatılacağını söyledi, ancak uzmanlar, Polonya’nın kömür üretiminin verimsiz olması ve devlet bütçesinden karşılanan muazzam maliyetler yaratması nedeniyle daha erken gerçekleşebileceğini ifade ediyorlar.