;
Ekonomi

Polonya AB İklim Hedeflerine Rağmen Kömürden Vazgeçmiyor

Polonya merkezli devlete ait PGG, AB iklim hedeflerine rağmen kömür madeni kapatma planının değişmeyeceğini söyledi.

Polonya devletine ait PGG (Polska Grupa Gornicza) şirketin Çarşamba günü yaptığı açıklamada, PGG’nin Aralık ayında kararlaştırılan daha zorlu Avrupa Birliği iklim hedeflerine rağmen 2049’dan itibaren kömür madenlerini kapatmayı öngören planını değiştirmeyi beklemediğini söyledi.

Kömür sendikaları, hükümet ve PGG temsilcileri, tüm madenlerini yüzyılın ortası itibariyle kademeli olarak kapatmayı amaçlayan PGG’nin takvimini tartışmak üzere Çarşamba günü yeni bir görüşme turu düzenlediler. PGG’nin planı ilk olarak Eylül ayında kabul edildi.

Avrupa’nın en büyük kömür üreticilerinden biri ve önemli bir emisyon kaynağı olan Polonya, elektrik üretiminin neredeyse %80’i kömür enerjisine dayanıyor.

PGG İcra Kurulu Başkanı Tomasz Rogala Reuters’a verdiği röportajda, “AB’nin emisyon azaltım hedeflerini %55’e kadar yükseltmek bu takvimi etkilemiyor, ancak AB’nin baskısı nedeniyle bu planın hızlanabileceğine dair kamuoyunda endişelerin olduğunu biliyorum” dedi.

AB’nin 27 üye devletinin liderleri, net emisyonları 2030 itibariyle 1990 seviyelerine göre en az %55 azaltarak mevcut %40 hedefini artırmayı kabul etti.

Çarşamba günkü görüşmelerden kısa bir süre önce konuşan Rogala, PGG’nin kömür santralı kapatma planının hâlâ Avrupa Komisyonu’ndan onaylanması gerektiğini söyledi. Eleştirmenler bunun güvence altına alınmasının zor olacağını söylüyor. Rogala, Komisyon’un pozisyonunun 2021’in ilk yarısında bilinmesinin iyi olacağını söyledi.

Polonyalı bir yetkili Ekim ayında, PGG’nin planı için onay isteyen Komisyon ile görüşmelerin “birkaç gün içinde” başlayacağını ifade etmişti. Ancak Polonya’nın resmi olarak onay alıp almadığı belli değil.

PGG, 2020’de yaklaşık 538 milyon dolar net zarar bildirdi. Rogala, bu yılın üretiminin yaklaşık 24 milyon ton olmasını beklediğini söyledi.

Etiketler

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi