Bilim

Petrol ve Gaz Şirketlerinin Emisyonları 2100’e Kadar Milyonlarca Ölüme Neden Olacak

Yeni bir analize göre, dünyanın önde gelen fosil yakıt şirketlerinin ürettiği petrol ve gazın yakılmasından kaynaklanan emisyonlar, yüzyılın sonuna milyonlarca insanın ölümüne neden olabilir.

Global Witness’ın araştırması Shell, BP, TotalEnergies, ExxonMobil ve Chevron tarafından 2050 yılına kadar üretilen fosil yakıt kaynaklı birleşik emisyonların neden olacağı aşırı sıcakların, 2100’e kadar 11,5 milyon insanın hayatına mâl olacağını ortaya koydu.

Bulgular, büyük şirketlerin planlı petrol üretiminden kaynaklanan ısı ölümlerini ölçmeye yönelik ilk girişimi temsil ediyor ve fosil yakıtları yer altında bırakma çağrılarına ağırlık katıyor.

Global Witness’ın kıdemli araştırmacısı Sarah Biermann Becker şunları söyledi: “Her 0,1 derecelik ısınma ölümcül olacak. Büyük şirketler hızlı bir şekilde rotayı değiştirmedikçe, ölü sayısı tarihin en acımasız savaşlarından bazılarıyla karşılaştırılabilecek düzeyde olacak. Buna izin veremeyiz. Hükümetlerin devreye girmesi, aşırı sıcaklığın etkisini azaltması ve fosil yakıtlardan uzaklaşma sürecini acilen hızlandırması gerekiyor.”

Raporda, diğerlerinin yanı sıra, Columbia Üniversitesi’ndeki akademisyenler tarafından geliştirilen ve Oxfam tarafından kullanılan karbonun ölüm maliyeti modeli kullanıldı. Isınmayı hızlı bir şekilde azaltmak için daha fazla önlem alınmazsa, yüksek emisyon senaryosunda, salınan her milyon ton karbon için dünya çapında 226 aşırı sıcaklığa bağlı ölüm yaşanacağı hesaplanıyor.

Analiz, dünyanın 2050 yılına kadar küresel olarak net sıfıra ulaşacak daha düşük bir emisyon senaryosunu yönetmesi halinde, şirketlerin üretimiyle ilişkili ölümlerin yaklaşık 5,5 milyona ulaşacağını ortaya çıkardı.

Yoğun ve ölümcül sıcak hava dalgaları geçtiğimiz birkaç yılda hemen hemen her kıtayı vurarak kontrol edilemeyen yangınlara yol açtı ve yüzbinlerce ölüme neden oldu. Avrupa’da kavurucu sıcaklar 2022’de 60 binden fazla insanın ölümüne neden oldu; ABD’de ise 2010 ile 2022 arasında sıcaktan kaynaklanan ölümler %95 arttı.

Sıcaklar genellikle her toplumun en yoksul ve en savunmasız kesimlerini etkiliyor: Evsizler, dışarıda çalışanlar ve yaşlılar en fazla risk altında olan gruplar arasında.

Büyük petrol şirketleri yeni petrol ve gaz rezervlerine milyarlarca dolar yatırım yapmaya devam ediyor ve BP ile Shell yakın zamanda iklim taahhütlerini zayıflattı.

Önceki Haberler

G20 Bakanları: Milyarderler En Az Yüzde 2’lik Servet Vergisi Ödemeli

Brezilya, Almanya, İspanya ve Güney Afrika, yoksulluk ve iklim kriziyle mücadeleye yılda 250 milyar pound…

26 Nisan 2024

Görünmez Katil: Hava Kirliliği İstanbul’u Tehdit Ediyor

İstanbul’un farklı yerlerindeki 37 hava kalitesi izleme istasyonundan yedi sene boyunca toplanan veriler, kanserojen ilan…

26 Nisan 2024

Kuzey Afrika Çöl Tozu Türkiye’de!

Temiz Hava Hakkı Platformu, çöl tozu nedeniyle astım ve kalp gibi kronik hastalıkları olanların dışarı…

26 Nisan 2024

Yeni Rapor: Türkiye’deki Kömürlü Termik Santralları 45 Milyar Dolarlık Zarar Bekliyor

Yeni bir çalışmaya göre, 2026 yılında Türkiye’de karbon fiyatı uygulamasının başlamasıyla beraber, kömürlü termik santrallar…

25 Nisan 2024

Diyarbakır’daki Petrol Arama Çalışmalarının Yarattığı Tahribatlara Karşı Hukuki Süreç Başladı

Diyarbakır’da son yıllarda artan petrol arama çalışmaları, çevreye verdiği zararlarla gündemden düşmüyor. Bir açıklama yayımlayan…

25 Nisan 2024

Küresel Plastik Anlaşması Yolunda Zorlu Viraj

Dünya çapındaki plastik kirliliğine son vermek adına önemli bir adım olacak Küresel Plastik Anlaşması için…

25 Nisan 2024