;
Politika

Petrol Üreticisi Afrika Ülkeleri Kıtayı Uçuruma Sürüklüyor

petrol

Petrol üreten Afrika ülkeleri, ekonomik büyüme için fosil yakıt kaynaklarını kullanabilmeleri gerektiğini savunuyor.

Nairobi’de kritik iklim zirvesi başlarken, Afrikalı liderler ve kampanyacılar kıtanın geleceği konusunda anlaşmazlığa düştü.

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’na göre Etiyopya, Kenya, Mısır ve Güney Afrika gibi bazı ülkeler yenilenebilir enerji kapasitesini genişletiyor ve kıtadaki geçiş çabalarına öncülük ediyor.

Enerji uzmanları, Afrika’nın bol miktarda yenilenebilir enerji potansiyeline sahip olduğunu, çoğu Afrika ülkesinde güneş enerjisinin en ucuz enerji kaynağı olduğunu ve yenilenebilir enerjiyle ilgili maliyetler düştükçe yeşil enerjiye erişimin daha erişilebilir hale geldiğini söylüyor.

Ancak büyük petrol ve doğalgaz rezervlerine sahip Nijerya ve Senegal gibi Afrika ülkeleri bu kaynakları ekonomik büyüme ve enerji erişimini artırmak için kullanmaları gerektiğini savunuyor.

Namibya gibi diğer ülkeler ise, son birkaç yıldır kıyılarındaki petrol sahalarının potansiyelini araştırırken, yenilenebilir enerjiye önemli yatırımlar da çekiyor.

Kıta, küresel emisyonların %4’ünden daha azından sorumlu ve elektriğe erişimi olmayan 600 milyon insana ev sahipliği yapıyor. Enerjide beklenen talep artışı da, kıta için “adil bir enerji geçişinin” neleri gerektireceği konusundaki tartışmaları alevlendiriyor.

Zirvenin ilk gününde Nairobi’de barışçıl bir iklim yürüyüşü düzenleyen iklim kampanyacıları, kıta genelinde fosil yakıtlara yapılan yeni yatırımların endişe verici bir eğilim oluşturduğunu söylüyor. Africans Rising adlı savunuculuk ağından Hardi Yakubu, “İddialı yenilenebilir enerji hedefleri ve fosil yakıtlara son verilmesi için yürüyoruz” dedi.

Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi Afrika Direktörü Wangari Muchiri ise, gazla ilgili tartışmaların, kıtanın yenilenebilir enerji yatırımlarının artırılmasına ve “yeşil sanayileşme” sürecine darbe vurabileceğini söyledi.

Kampanyacılar fosil yakıtların aşamalı olarak durdurulmasının zirvenin gündeminde olması gerektiğine inanıyor. Senegal’deki doğalgaz hamlesi ve Doğu Afrika ham petrol boru hattı gibi projeler ise bu talebin ne derece ciddiye alındığına dair soru işaretlerine neden oluyor.

Kenya ve Afrika Birliği Komisyonu’nun ev sahipliğinde düzenlenen Afrika İklim Zirvesi, aralarında BM Genel Sekreteri António Guterres ve selefi Ban Ki-moon’un da bulunduğu çok sayıda lideri bir araya getiriyor.

Çarşamba günü ortak bir deklarasyon kıtanın iklim finansmanı ve yeşil büyüme konusundaki pozisyonunu özetleyecek. Guardian’ın gördüğü ön bildirgede “Hiçbir ülke kalkınma hedefleri ile iklim eylemi arasında seçim yapmak zorunda kalmamalı” yazıyor.

Bildiride, küresel bir karbon vergisi sisteminin kurulmasına yönelik öneriler yer alacak. Bunun yanı sıra sanayileşmiş ülkelere, emisyonları azaltma çabalarını hızlandırmaları ve iklim finansmanı kapsamında her yıl 100 milyar dolar verme sözünü yerine getirmeleri çağrısında bulunulacak. Bildiride, geçen yıl COP27’de kararlaştırılan kayıp ve zarar fonunun bir an önce faaliyete geçirilmesi talebi de yer alacak.