;
Ekonomi Politika

Petrol Şirketleri Ne Yapmak İstiyor?

ExxonMobil, Chevron ve Occidental Petroleum, iklim etkilerini sınırlamak isteyen dev petrol firmalarının oluşturduğu Petrol ve Gaz İklim Girişimi’ne (OGCI) dahil oldu. Çevre gruplarının, girişimin yüzeysel olduğu yönünde ağır eleştirilerde bulunduğu OGCI’ye ilk kez iki Amerikan şirketi dahil oldu.

Petrol ve Gaz İklim Girişimi (Oil and Gas Climate Initiative- OGCI) tarafından geçtiğimiz Perşembe günü (20.09.2018) yapılan açıklamada, ExxonMobil, Chevron ve Occidental Petroleum’un girişime katıldığı duyuruldu. Girişimin üç yeni üyesi sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutmayı amaçlayan Paris Anlaşması hedefini kabul ederek destekliyor. Yapılan açıklamaya göre üç yeni üye, ilk iş olarak grubun iklim fonuna 100 milyon dolarlık katkıda bulunacaklar.

ExxonMobil Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Darren Woods konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söylüyor: “Misyonumuz; modern yaşam için enerji sağlamak ve dünyadaki yaşam standartlarını iyileştirirken çevre üzerindeki etkimizi en aza indirmek. Bu ikili meydan okuma, toplumun ve şirketimizin karşılaştığı en önemli sorunlardan biri”.

2014 yılında kurulan OGCI, 13 petrol ve gaz şirketinden oluşurken seragazlarının etkisini yeşil teknolojiye yapılan yatırımlar ve yapılan araştırmalar yoluyla en aza indirmeyi hedefliyor. Grup; fosil yakıtların üretimi ile ilgili emisyonları azaltmaya yönelik araştırmalar yapıyor, emisyonları azaltmanın yolları olarak karbon yakalama mekanizmalarını ve taşımacılıkta daha verimli motorları savunuyor.

Petrol şirketleri, iklim değişikliği risklerini raporlamak ve azaltmak için hissedarlar ve açılan davalar nedeniyle baskı altında tutuluyor. Çevre grupları ise girişimin yüzeysel olduğunu belirterek ağır eleştirilerde bulunuyorlar.

Geçtiğimiz hafta Çarşamba günü (19.09.2018) yayımlanan yeni belgelerde ise, Exxon ve Shell gibi petrol şirketlerinin ürünlerini daha 1980’li yılların başlarında iklim değişikliği ile ilişkilendirdiğini ancak bu bulguları kamuoyu ile paylaşmadıklarını ortaya koymuştu.

Exxon ve Chevron girişimin ilk ABD’li üyeleri oldular. OGCI’nın mevcut üyeleri arasında BP, CNPC, Eni, Equinor, Pemex, Petrobras, Repsol, Suudi Aramco, Shell ve Total bulunuyor.