;
Ekonomi

Petrol Devi Exxon’dan Rekor: 2022’de 56 Milyar Dolar Kâr Etti

exxon

Exxon Mobil 2022 için 56 milyar dolar net kâr açıkladı. Bu rakam, şirketin saat başı yaklaşık 6,3 milyon dolar kazandığı anlamına geliyor. Şirket aynı zamanda elde ettiği kârla sektörde rekor kırdı.  

Petrol devleri, yüksek fiyatlar ve artan taleple kendi yıllık rekorlarını kırıyor. Bu, petrol endüstrisine yönelik eleştirileri tazeledi ve daha fazla ülkenin şirketlere beklenmedik kâr vergileri koyması yönündeki çağrıları ateşledi.

Exxon’un açıkladığı rakam, petrolün varil başına 142 dolara ulaştığı 2008’de, o zamanki rekor olan 45.2 milyar dolarlık net kârın çok ötesine geçti. Pandemi sırasındaki derin maliyet kesintileri, geçen yılki kazançların artmasına yardımcı oldu.

Exxon CFO’su Kathryn Mikells, Reuters’e “Toplam kazançlar ve nakit akışı yıldan yıla oldukça önemli ölçüde arttı. Dolayısıyla bu, gerçekten güçlü pazarların, güçlü iş hacminin, güçlü üretimin ve iyi maliyet kontrolünün birleşiminden geldi” dedi.

Masraflar hariç, tüm yıl için kâr 56 milyar dolar oldu. Üretim, bir yıl öncesine göre günde yaklaşık 100 bin varil artarak günde 3,8 milyon varile ulaştı.

Dünyada şu an en çok tartışılan konulardan bir tanesi petrol devlerinin aşırı kârların vergilendirilmesi.  Mikells, beklenmedik kâr vergilerinin “yasa dışı ve kötü bir politika” olduğunu söyledi.

Petrol kazançlarına yeni vergiler getirmenin “elde etmeye çalışılan şeyin tam tersi bir etkiye sahip olduğunu” belirterek, bunun yeni petrol ve gaz üretimini engelleyeceğini de sözlerine ekledi.

Exxon, operasyonlardan elde ettiği nakit akışının 2021’de 48,1 milyar dolardan geçen yıl 76,8 milyar dolara çıkmasıyla övündü.

Mikells, “Gerçekten güçlü bir bilançoya sahip olmak bizim için bir rekabet avantajı” dedi ve bunun şirketin potansiyel satın alma fırsatlarını beklemesine ve enerji fiyatları düşse bile temettü programını bozulmadan sürdürmesine olanak sağladığını sözlerine ekledi.

Exxon’un yeni petrol ve gaz projelerine yaptığı harcama geçen yıl bir önceki yıla göre %37 artarak 22.7 milyar dolara yükseldi. Şirket, ABD’nin en büyük şist sahası (shield field) olan Guyana’daki keşifler ve yakıt arıtma ve kimyasallar için yaptığı harcamaları artırdı.