;
Politika

Peri Vadisi’nde Limak Holding’e Karşı Direnen Köylülere Yıllar Sonra Ceza  

peri vadisi

2011 yılında Peri Vadisi’ndeki Pembelik Barajı’nın faaliyetlerine karşı direnen Aşağı Doluca köyü sakinlerine karşı açılan davada ceza kararı çıktı. Köylüler hakkında yıllardır süren dava, Akbelen’deki orman kıyımı ile gündeme gelen Limak Holding tarafından açılmıştı.  

2011 yılının başlarında Bakanlar Kurulu kararıyla Elâzığ, Bingöl ve Dersim arasında bulunan Pembelik Barajı’nın yapımı için topraklarına el konulan Peri Vadisi halkının, Danıştay 6. dairesince açtığı davada Acele Kamulaştırma kararı verilmişti. 2012 yılında bu karara itiraz eden köylüler, kararı ve Limak Holding’in bölgedeki HES faaliyetlerini protesto etmişti.

Bölgede çadır nöbeti de yapan yaklaşık 58 köylü hakkında Limak Holding’in şikayeti üzerine dava açılmıştı. Aradan geçen uzun yıllara ve yargılamadaki zaman aşımına rağmen aralarında Munzur Çevre Derneği üyesi Özkan Arslan’ın da olduğu 11 kişiye 1 yıl 8 aylık hapis cezası verildi. 18 Temmuz’da çıkan kararda, Limak Holding’in avukatlarının masrafları da köylülere yüklendi.

Uzun zamandır bölgede önemli bir mücadele yürüten Karakoçan Dayanışma İnisiyatifi, mahkemenin kararına ilişkin bir açıklama yayımladı. Akbelen’de süren kıyımın hatırlatıldığı açıklamada, Limak Holding’in 2012 yılından beri Peri Vadisi’ndeki HES ve baraj projeleriyle gündemde olduğu kaydedildi.

“Danıştay kararının gereğinin yerine getirilmesi ve HES projelerinin durdurulması amacıyla suyuna, toprağına, tarihine ve kültürüne sahip çıkmak için 2012 yılında basın açıklamaları yapılarak protestolar yapılmış ve Peri Suyu Direniş Çadırı nöbeti başlatılmıştı. Limak tarafından daha öncesinde Peri Vadisinde Tatar Barajı, Seyrantepe barajı yapılıp faaliyete geçirilmişti. Aynı LİMAK kendi özel paralı paramiliter güvenlik güçlerini her çeşit modern silahlarla donatarak, köylülerin topraklarını dikenli jiletli tellerle çevirerek köylüleri topraklarına sokmuyorlardı. Peri Vadisindeki HES ve barajların sahibi LİMAK yaşam alanlarını savunan köylüler hakkında davalar açmıştı. “

Köylülere Ceza Yağdırıldı  

Davanın 11 yıl sürdüğünü belirten Karakoçan Dayanışma İnisiyatifi’nin açıklamasına göre 58 köylünün yargılandığı davada verilen cezalar şu şekilde: “Tahribatı protesto etmek için basın açıklamalarına katılan yaklaşık 58 köylünün yargılandığı ve bunlardan Munzur Çevre Derneği üyesi Özkan Arslan’ın da yer aldığı 11 kişi hapis cezası aldı.”

Karakoçan Dayanışma İnisiyatifi, kararın hukuka uygun olmadığına dikkat çekti. Açıklamanın devamında ise şu sözler yer aldı: “Bugünlerde adı Akbelen ile gündeme gelen Limak, Dersim’de HES ve baraj projeleri için faaliyet yürütmüştü. Son olarak Peri Davası da bunun örneklerinden biri. Muğla Akbelen’deki Yeniköy-Kemerköy Termik Santralları’nın kömür sahası da Limak Holding tarafından işletiliyor. Son 12 yılda kamudan 12,5 milyar TL değerinde 29 ihale alan Limak Holding, maden, enerji ve sanayi sektöründe faaliyet gösteriyor. “ifadelerine yer verildi.