;
Politika

Pekin 2021’de İlk Kez Hava Kalitesi Standartlarını Karşılayabildi

Çin’in başkenti Pekin’in geçen yıl ilk kez, eyalet hava kalitesi standartlarını karşıladığı açıklandı.  

Pekin’de ve başka yerlerde meydana gelen bir dizi tehlikeli gaz birikiminin kamuoyunda yaygın bir öfkeyi tetiklemesinin ardından kömür tüketimini ve ulaşım emisyonlarını azaltmak ve ağır sanayiyi yeniden konumlandırmak gibi hedeflerle Çin, 2014 yılında kirliliğe savaş ilan etmişti.

Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi baş analisti Lauri Myllyvirta, “İyileştirmeler gerçek ve Pekin’i çevreleyen endüstriyel kuşağın yanı sıra ülkenin geri kalanının büyük kısmında da bunu gözlemleyebiliyoruz” dedi. Ancak, kirliliğin “kent sakinleri için devam eden bir sağlık riski oluşturacak” kadar yüksek kaldığı konusunda uyardı.

PM2.5 olarak bilinen havadaki küçük, tehlikeli partiküllerin yıllık ortalaması, metreküp başına 33 mikrogram ve bu, Dünya Sağlık Örgütü tarafından tavsiye edilen 5 mikrogram seviyesinden yaklaşık yedi kat daha yüksek.

Yetkililer Salı günkü bir brifing sırasında, bunun bir önceki yıla göre %13 düştüğünü ve Çin’in rekor düzeyde ilk kez, 35 mikrogramlık geçici standardını karşıladığını söyledi.

Pekin’in çevre koruma bürosu başkan yardımcısı Yu Jianhua, kentin son 10 yıldaki çabalarını ve iyileştirmelerinin hızını “benzeri görülmemiş” olarak nitelendirdi.

Pekin sakinleri geçen yıl, 2013’e kıyasla, yaklaşık dört ay daha fazla açık gökyüzünün tadını çıkardılar.

Kaydedilen ilerlemenin bir ölçüsü olarak, 2016 yılında ortalama PM2.5 okumaları 71 mikrogram olarak gerçekleşti, ancak bölge genelinde kömür ağırlıklı ısıtma sistemlerinin açıldığı kış aylarında sıklıkla 500 mikrograma yaklaştığı görüldü.

Pekin ve çevresindeki Hebei eyaleti o zamandan beri daha temiz bir kaynak olarak görülen doğalgaza geçmek için çaba sarf etti ve ayrıca bölgeye çok sayıda ağaç dikti.

Ayrıca otomobillere yeni katı yakıt standartları dayattılar ve çelik fabrikalarını ve diğer endüstriyel tesisleri emisyonları kontrol etmeye yönelik ekipman kurmaya zorladılar.

Myllyvirta, “Daha fazla iyileştirme, kömür ve petrolden temiz enerjiye geçiş gerektirecektir” dedi.