;
Analiz Ekonomi

2. Yıl Dönümünde Paris Etkisi: Kömür Aşamalı Olarak Terk Ediliyor

Paris İklim Değişikliği Anlaşması imzalandığında, kömür sektörünün önemli yara alacağı en çok tartışılan konuların başında geliyordu. Hatta, “Paris Anlaşması Kömürün Tabutuna Son Çiviyi Çaktı” şeklinde haberler medyanın gündemi oluşturdu. Beklentiler ise gerçeğe dönüşüyor.

Paris Anlaşması ile kömürün geleceği en çok tartışılan konular arasına girdi. Son iki yılda, beklendiği üzere kömür konusunda önemli gelişmeler yaşandı. Bu gelişmeler, artık kömürün aşamalı olarak terk edildiğini gözler önüne seriyor:

  1. Kömür Sonrası Elektrik Üretimi İttifakı (Powering Past Coal Alliance), kömürlü termik santrallerin kapatılmasını küresel düzeyde hızlandırmayı amaçlayan, 25 ülkeden oluşan ve 2017 iklim müzakereleri toplantısında faaliyete giren bir grup. 2018 sonunda üye sayısını en az 50’ye çıkarmayı hedefleyen grubun yeni üyelerinin de Tek Gezegen Zirvesi’nde (One Planet Summit) açıklanması bekleniyor.
  2. 2015 yılında Birleşik Krallık, 2025 yılına kadar tüm kapatılmamış kömürlü termik santrallerini kapatmayı vadederek kömürden aşamalı olarak vazgeçmeyi taahhüt etti. Kanada ise 2030 yılına kadar kömüre dayalı elektrik üretimini sonlandıracağını vaat etti.
  3. Avrupa’da ise, Finlandiya 2030’a kadar kömüre dayalı elektrik üretimini sonlandıracak, hala açık olan kömürlü termik santraller Avusturya’da 2025 yılına kadar, Portekiz ve İsveç’te 2030’a kadar kapatılacak. Belçika’daki en son kömürlü termik santral Nisan 2016’da kapatıldı. Hollanda tüm kömürlü termik santrallerini aşamalı olarak 2030’a kadar kapatacağını resmen duyurdu. İtalya ise kömüre dayalı elektrik üretimini 2025 yılına kadar sonlandırmak üzere çalışmalar gerçekleştiriyor.
  4. Çin kömüre dayalı elektrik talebindeki düşüşle birlikte 151 kömürlü termik santral çalışmasını erteledi ya da durdurdu. Hindistan ise 37 kömürlü termik santrali kapatıyor, kömürlü termik santral projelerini iptal ediyor ve kömür yerine güneş enerjisine odaklanıyor. Güney Kore Başkanı Moon Jae-in kısa süre önce 10 kömürlü termik santralin kapatılacağını açıkladı.
  5. Birçok ABD eyaleti kömür kullanımını sonlandırmayı vadetti, bir kısmı da bunu şimdiden gerçekleştirdi. Kaliforniya eyaletinin son kömürlü termik santrali 2014 yılında kapatılırken, Massachussets eyaletindeki ise bu yıl kapatıldı. Connecticut, Hawaii, New York ve Oregon eyaletleri 2020’li yılların başlarında, Washington eyaleti 2025’te ve New Mexico eyaleti 2030 yılında kömür kullanımı terk etmiş olacak.