;
Analiz Ekonomi

2. Yıl Dönümünde Paris Etkisi: Elektrikli araçlar artık daha hızlı yaygınlaşıyor, benzinli araçlar yasaklanıyor

Paris Anlaşması’nın en çok etkilediği sektörlerin başında ulaşım ve otomotiv sektörü geliyor. Son yıllarda elektrikli araçlar ve teknolojik gelişmelerin hükümet, yatırımcı ve otomotiv üreticilerin iddialarını arttırmasıyla birlikte, çok büyük gelişmeler yaşandı. Aynı zamanda, ABD, Çin ve Avrupa’da gün geçtikçe katılaşan yakıt ekonomisi kurallarının da elektrikli araç sektöründe önemi bir büyümeye yol açacağı tahmin ediliyor.

Paris Anlaşması’nın ardından geçen 2 yıllık süreçte yaşananlar şu şekilde sıralanabilir:

  1. Birçok ülke yeni dizel ve benzinli araçların satışının yasaklanacağı tarihleri açıkladılar; Çin, Fransa, Hindistan, Hollanda, Norveç, ve Birleşik Krallık.
  2. Aralarında Londra, Los Angeles, Paris ve Vancouver’ın da bulunduğu 12 büyük şehir, bir “fosil yakıtsız sokaklar” bildirgesi imzalayarak 2025 yılından itibaren sıfır fosil yaktı emisyonlu otobüsler satın alma ve 2030’dan itibaren sıfır emisyonlu bölgeler kurma sözü verdiler.
  3. Büyük üreticilere ait bir dizi yeni otomobil modeli geleceğin araçlarının elektrikli araçlar olduğunu akla getiriyor. 2017’de belli başlı otomobil üreticileri 2025’e kadar 207 elektrikli araç modelini satışa çıkarma planlarını açıkladılar. Öngörülen satış miktarı ise yılda 6 milyon elektrikli otomobil. General Motors (GM), Ford, BMW, Nissan, Renault ve Volkswagen elektrikli SUV ve minivan’lar da olmak üzere elektrikli araç üretim planlarını açıkladılar.
  4. Yatırımcılar elektrikli araçlar konusunda iyimser. Büyüme, hükümet teşvikleri, çevresel talimatlar ve elektrikli araçların düşen fiyatlarına bağlı olarak, öngörülenden fazla oldu.
  5. Uluslararası araştırma enstitüleri, elektrikli araç ivmesine dair rakamları önemli miktarda arttırıyor. OPEC 2016’da yayınladığı raporda, 2040 yılı elektrikli araç satış tahminini neredeyse %500 artırarak, 46 milyondan 266 milyon elektrikli araca yükseltti. Uluslararası Enerji Ajansı(IEA), baz senoryaya göre yaptığı projeksiyonda 2030 yılı elektrikli araç sayısı iki kattan fazla artırarak 23 milyondan 58 milyona yükseltti. BNEF’in son 2040 projeksiyonunda ise elektrikli araç sayısı 2016 yılındaki 405.8 milyon 530 milyona yükseldi.

 

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi