;
Ekonomi

Pandemi AB Karbon Piyasası Emisyonlarında Rekor Düşüşe Yol Açtı

Pandemi kısıtlamalarının ekonomik faaliyeti bastırması ve uçuşların azalması nedeniyle, AB karbon piyasası emisyonları 2020’de %14,4 oranında düştü.

Avrupa karbon piyasası tarafından yönetilen emisyonları inceleyen Refinitiv’deki karbon analistleri, pandemi kısıtlamalarının ekonomik faaliyeti bastırması ve uçuşların azalması nedeniyle, emisyonların 2020’de% 14,4 oranında düştüğünü söylüyor.

AB’nin seragazı üretiminin yaklaşık %45’i, bloğun karbondioksit emisyon hakkı için ücret alarak küresel ısınmayla mücadele eden amiral gemisi olan Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) tarafından düzenleniyor.

Refinitiv analistlerinin Avrupa Komisyonu verilerini yorumlaması, ETS kapsamındaki emisyonların bir önceki yıla göre %14,4 düşüşle toplam 1,365 milyar ton karbondioksite eşdeğer olduğunu buldu.

Düşüş, pazarın 2005 yılında piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde olarak en büyük düşüş oldu.

Pazar, havacılık sektörünün ötesinde tarım veya taşımacılıktan kaynaklanan emisyonları kapsamıyor.

Refinitiv analisti Ingvild Sorhus, “Emisyonlardaki önemli düşüş, geçen yıl küçülen ekonomik faaliyet ve yenilenebilir enerjilerin fosil yakıt enerjisini yerini almasıyla birlikte salgından kaynaklandı” dedi.

Uluslararası seyahat kısıtlamasıyla, havacılık sektörü emisyonları %58,4 oranında azaltımla 25,8 milyon ton karbondioksite düştü.

Havacılıktan sonra, emisyonları 2019’da %17,1 düşüşle 632,8 milyon ton karbondioksite ulaşan ısı ve enerji sektörü, ikinci en dik düşüşü kaydetti.

Veriler, enerji santralları ve fabrikalar gibi program kapsamına giren sabit emisyonların, bir önceki yıla göre %12,6 düşüşle toplam 1,339 milyar ton karbondioksite eşdeğer olduğunu gösterdi.

Rakamlar analistlerin tahminleriyle uyumluydu ve ETS’deki karbon izinlerinin referans fiyatı Perşembe günü ton başına yaklaşık 42,50 Euro ile çok az değişiklik gösterdi.

AB’nin geçen yıl iklim hedeflerini sertleştirmeye karar vermesinden bu yana karbon fiyatlarının yükselmesi, geçen ay 43,77 euro / ton ile rekor bir seviyeye ulaşan emisyon izinlerine yönelik talebi artıracak.