;
Ekonomi

Otomobil Kaynaklı Emisyonlar Yükselişini Sürdürüyor

Avrupa Çevre Ajansı’nın yeni yayımladığı sonuçlara göre Avrupa’daki otomobil ve minibüs emisyonları son üç yılda olduğu gibi 2019’da da yükseldi. Yeni bir çalışma  ise Türkiye’deki araç sürücülerinin %36’sının emisyonları azaltmak için istekli olduğu ortaya koydu.

Avrupa Çevre Ajansı (AÇA), SUV (Arazi aracı) segmentinin büyümesinin ve elektrikli araçların yavaş toparlanmasının karbondioksit emisyonlarını artırdığını bildirdi. AÇA’nın son verilerine göre Avrupa’daki otomobil ve minibüs emisyonları 2019’da yükseldi.

Çevre gözlem kuruluşunun verdiği bilgiye göre AB, İzlanda, Norveç ve Birleşik Krallık’ta her yeni aracın ortalama emisyonunun 2019’da kilometre başına 1,6gr’dan 122,4gr karbondioksite çıktı. Bu, AB’nin bu yıl sonunda yakalaması gereken 95gr’ın oldukça üstünde bir rakam.

Otomobil üreticilerinden ve hükümetlerden gelen karbonsuzlaşma taahhüdü sayısının artmasına rağmen gerçekleşen bu yükselmenin pazarın SUV segmentinin büyümesinden kaynaklandığını söyleyen AÇA, bunun hızlıca genişlemekte olan elektrikli araç pazarının sağlamış olduğu kazanımları sıfırlamasına sebep olduğunu belirtti.

Ağır aksamlarından ve büyük motorlarından dolayı diğer araçlardan daha çok yakıt harcayan SUVlar, 2019 yılında Avrupa’da yeni satılan araçların %38’ini oluşturuyor. Bu da bir önceki yıldan neredeyse %25 ve 2008 yılından %7 fazla demek.

2019’da SUVlar km başına 134gr karbondioksit saldılar ki bu benzinli araçlardan 13gr daha fazla ve AB’nin 2020-2021 hedeflerinden hâlâ çok uzaktalar anlamına geliyor.

Ajans, sıfır veya az emisyonlu araçların, 2020’den itibaren uygulanmaya başlayacak olan daha zorlu karbon hedeflerinin gerçekleşmesi için Avrupa’nın her yerinde daha hızlı bir şekilde yayılması gerektiği uyarısında bulundu.

Yeni yapılan bir araştırmaya göre ise Türkiyeli araç kullanıcılarının %36’sı emisyonları azaltmak için istekli. LeasePlan, Mobility Monitor araştırmasının ikinci bölümü olan “Araç Verileri ve Gizlilik” araştırması Belçika, Danimarka, Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, İspanya, İsveç, Türkiye, İngiltere ve ABD’yi kapsıyor.

Araştırmada Türkiye’deki araç kullanıcıların %50’den fazlasının veri paylaşımı konusunda endişeli olduğunu ortaya koyarken, Türkiyeli sürücülerin trafik sıkışıklığı ve yakıt maliyetleri gibi konularda koşulsuz bir şekilde veri paylaşımında sakınca görmediğini gözler önüne serdi. Buna göre, trafik sıkışıklığı, maliyetlerinin azaltılması, araç performansının artırılması ve emisyon azaltımı konularında veri paylaşımında koşulsuz şekilde en çok “evet, paylaşmaya istekliyim” diyen ülke Türkiye oldu.

Araç emisyonlarının azaltılması halinde verilerimi paylaşırım diyenlerin oranı ise %68 oldu.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi