;
Ekonomi Politika

OPEC, COP26’da Fosil Yakıtları Savundu

Petrol üreticileri grubu OPEC, COP26 iklim zirvesi son günlerine girerken, dünyanın petrol ve gazdan vazgeçmeden seragazı emisyonlarını azaltabileceğini savundu.

Petrol üreticisi grup OPEC’in üst düzey temsilcileri, çarşamba günü BM iklim konferansında fosil yakıtların gelecekteki rolünü ve dünyanın petrol ve gazdan vazgeçmeden seragazı emisyonlarını azaltabileceğini savundu.

Tartışmalar, müzakereciler COP26 görüşmelerinin son günlerine girerken, zirveye ev sahipliği yapan İngiltere’nin, dünya hükümetlerinden fosil yakıt tüketimini azaltarak iklim değişikliğiyle mücadele konusunda iddialı taahhütler alma çabalarıyla çatıştı.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Salman Al-Suud, “İklim çözümlerinin çeşitliliğini ve emisyonların önemini, herhangi bir enerji kaynağına karşı herhangi bir önyargı olmaksızın kabul etmemiz gerekli” dedi.

Nijerya’dan OPEC Genel Sekreteri Mohammed Barkindo, “Enerji geçişinin petrol ve diğer fosil yakıtlardan yenilenebilir kaynaklara olduğu anlatısı yanıltıcı” dedi.

Petrol, gaz ve kömür savunucuları uzun zamandır, emisyonların tutulduğu ve yeraltında depolandığı, karbon yakalama gibi teknolojilerin ekonomilerin fosil yakmaya devam etmesine izin verebileceğini savunuyor.

İklim aktivistleri, bu teknolojilerin pahalı olduğunu, büyük ölçeklerde kanıtlanmadığını ve yalnızca kirletici endüstrilerin çalışmaya devam etmesi için koruma sağladığını söyleyerek bunu reddediyor.

Glasgow görüşmelerine katılan birkaç yetkili, Reuters’e Suudi Arabistan’ın konferansta güçlü bir anlaşmaya yönelik müzakerelerin ilerlemesini, Prens Abdülaziz’in, inkar ettiği prosedürel gecikme taktiklerini kullanarak engellediğini söyledi.

Prens Abdülaziz ise Reuters’e “Duyduğunuz şey asılsız bir iddia, bir hile ve bir yalan” dedi.

Prens Abdülaziz delegelere, müzakerecilerin “az gelişmiş ülkelerin özel koşullarının bilincinde olmaları” gerektiğini söyledi; bu ülkelerin bazıları, ekonomik maliyetler nedeniyle fosil yakıtlardan hızla uzaklaşılması çağrılarına direniyor.

Günün ilerleyen saatlerinde Reuters’e konuşan Barkindo, petrol ve gazdan hızlı bir geçişin pratik olmadığını ve yoksul ülkelere ve küresel ekonomiye potansiyel olarak zarar vereceğine inandığını söyleyerek bu noktayı yineledi.

Barkindo, “Bugüne kadar, küresel enerji karışımında iki enerji kaynağı olan petrol ve gazın yerini alacak somut planlarımız ve bir yol haritamız olup olmadığını hiçbir rasyonel kaynaktan duymadım” diyerek gazın, dünya enerji tüketiminin yarısından fazlasını oluşturduğuna dikkat çekti.

Ardından, “Bugün petrol ve gazı durdurursanız, küresel enerji karışımının yaklaşık %53’ünü kapatmış olursunuz” ve “sadece gaz piyasalarında, elektrik piyasalarında ve kömür piyasalarında ani artışlar” görürsünüz dedi ve teknolojinin, dünyanın petrol ve gazı kullanmaya devam etmesine yardımcı olabileceğini söyledi.

Hangi teknolojiden bahsettiği sorulduğunda ise henüz test aşamalarında olduğunu belirtti.