;
Bilim

Önümüzdeki Beş Yılda Petrol ve Doğalgaza 1.4 Trilyon Dolarlık Yatırım Yapılacak

Petrol ve gaz endüstrisinin gelecek beş yıldaki genişleme planlarının incelendiği ve COP25’te sunulan rapora göre sektörün yeni projelere 1.4 trilyon dolar yatırım yapılacak.

Global Oil And Gas Network tarafından hazırlanan “Petrol, Gaz ve İklim: Petrol ve Gaz Endüstrilerinin Genişleme Planlarının Küresel Emisyon Limitleriyle Uyumluluğuna Dair Analiz” isimli rapor,  COP25’te sunuldu.

Petrol ve gaz endüstrisinin gelecek beş yıldaki genişleme planlarının incelendiği raporda sektörün yeni projelere 1.4 trilyon dolar yatırım yapacağı belirtiliyor. Rapora göre bu, 1200 kömürle çalışan enerji santralının üreteceği 148 gigaton birikmiş karbondioksit salımına neden olacak.

Yatırımlar En Çok ABD ve Kanada’da

Çalışmada bu genişleme planlarının %85’inin ABD ve Kanada’ya ait olduğu söyleniyor. En büyük genişleme planının yapıldığı diğer ülkeler de sırasıyla; Arjantin, Çin, Norveç, Avustralya, Meksika, İngiltere, Brezilya ve Nijerya. Ülkelerin yanı sıra 2050’ye kadar yapılacak üretimin %50’sinden 25 şirket sorumlu. Bunlar arasında Shell, BP, Total, Equinor gibi Avrupalı ​​petrol şirketleri yer alıyor.

2 Derecenin Üstü Görülebilir

Mevcut doğalgaz ve petrol çıkarımının ve kullanımının dünyayı endüstri öncesi döneme göre 1,5 derece ısınmanın üstüne götüreceği, karbon bütçesinin tükenmesiyle 2 dereceye ulaşabileceği belirtiliyor. Çalışmaya göre yeni üretim alanlarının açılması hızla 2 derecenin üstüne çıkacağımız anlamına geliyor.