;
Bilim

ODTÜ Mikroplastiklerin Ekolojik Etkisini Araştırıyor

ODTÜ, “AB UFUK 2020” tarafından desteklenen AQUACOSM Projesi kapsamında Türkiye’de mikroplastiklerin tatlı su kaynaklarına ve gezegenin ekolojik dengesine zararlarını araştıran, dünyanın bu alandaki en kapsamlı deneyini yürütüyor.

“AB UFUK 2020” tarafından desteklenen AQUACOSM Projesi kapsamında Türkiye’de mikroplastiklerin tatlı su kaynaklarına ve gezegenin ekolojik dengesine zararlarını araştıran ODTÜ, dünyada bu alandaki en kapsamlı deneyi yürütüyor.

Yeşil Gazete’nin haberine göre, ODTÜ Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Meryem Beklioğlu’nun yürütücülüğünde, ODTÜ DSİ 50. Yıl Göleti’nde, sığ tatlı su göllerinde mikroplastiğin olumsuz etkilerini değerlendirmek üzere kurulan deney sisteminin benzeri 37 deney; 21 proje ortağı ülkede kuruldu. Dünyada ilk defa bu ölçekte yapılan deney projesi, 320 bin Avro bütçeyle üç yıl sürecek.

21 ülkenin ortaklığında yürütülen projede denizler ve tatlı sularda sabun, duş jeli, deterjan, dekorasyon malzemeleri gibi petrokimya ürünlerinin ufalanması yoluyla biriken mikroplastiklerin sularda yaşayan canlılar ve su kalitesi üzerine etkisi doğada ilk kez, gerçek zamanlı takip ediliyor.

Uzun yıllardır ele alınan okyanuslarda mikroplastik etkisi araştırmaları ile bilim dünyasınca hiç bilinmeyen tatlı sulara yönelik deneysel araştırma alt yapılarını birleştiren AQUACOSM projesi kapsamında Türkiye’de yürütülen deneye ABD, İngiltere, Sırbistan ve Çekya’dan 10 bilim insanı katılıyor.