;
Ekonomi Politika

Norveç Varlık Fonu 4 Büyük İklim Suçlusunu Kara Listeye Alıyor

Norveç Varlık Fonu’nun Etik Konseyi, yaptığı araştırmalar sonucu dört şirketin fon ile ilişiğinin kesilebileceğini açıkladı. 

Haber: Gwladys Fouche

Çeviri: Çisil Sevinç

Norveç Varlık Fonu Etik Konseyi Başkanı Johan H. Andresen, 1 trilyon dolarlık Norveç varlık fonunun yüksek seragazı emisyonuna sahip dört şirket ile ilişiğini kesebileceğini açıkladı.

Dünyadaki listelenmiş payın %1.5’ini elinde bulunduran ve bu payı parlamentonun belirlediği etik ilkeleriyle yöneten dünyanın en büyük varlık fonu, piyasalar üzerinde oldukça büyük bir etkiye sahip.

Andresen, konseyin petrol, çelik ve beton sanayilerini araştırdıktan sonra dört kirleticinin paylarının çıkarılmasının önerildiğini belirtti. Dört şirket, aynı sektördeki akranlarıyla ve diğer sektörlerle karşılaştırıldığında sınıfta kaldı.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Konsey başkanı, fonu yöneten Norveç Merkez Bankası’nın firmalar hakkında yakında duyuruda bulunması gerektiğini söyledi. Çıkarılacak şirketlerin isimleri, stok değerlerinin düşmesini önlemek adına fondaki payları satılana kadar paylaşılmayacak.

Konseyin yıllık raporunun yayımlanmasının ardından Pazar günü (1 Mart) açıklama yapan Andresen, “Her biri çıkarılma üzerine tavsiyelerdi çünkü buna ihtiyaç duyulduğunu hissettik. Dikkat çeken örneklerdi” dedi.

Merkez bankası şirketlerin kınanması üzerine olan konsey tavsiyelerini genellikle dikkate alıyor ancak bazen direkt olarak bu şirketleri dışarıda bırakmak yerine gözlem listesine alarak belirli bir zamanda eylemlerini değiştirmeleri üzere plan yapma imkanı da tanıyabiliyor.

Parlamento kararıyla fonun nükleer silah, kara mayını ve tütün üreten veya insan haklarını ihlal eden şirketlere yatırım yapması yasak. Emisyonlar, fondan çıkarılma kriterleri arasına 2016 yılında dahil oldu.

Andresen, şirketlerin kara listeye alınmaktan kaçınmaları için iklim değişikliğine uyum sağlama planlarını sunmaları gerektiğini belirterek, “Kararlaştırılan hız, zaman ve sermayeye bakacağız. Hedeflerin gerçekçi olduğunu görmek istiyoruz” dedi.

Merkez bankası tarafından faaliyetlerinde çok fazla kömür kullanan beşinci bir şirketin fondan çıkarılmak üzere belirleneceğini de sözlerine ekledi.

Konsey aynı zamanda araştırmasını başka bir alana taşıyarak, teknoloji ürünlerinin uygunsuz gözetim için kullanılması gibi olası insan hakları ihlallerine de bakıyor.

Andresen, “Niyete değil, şirket ürünlerinin uygunsuz kullanılıp kullanılmadığına bakacağız.  Yapay zeka kanseri bulmak için kullanılabilir ancak başka şeyler için de kullanılabilir. Şirketlerin ürünlerinin hangi amaçla kullanıldığını bildiklerine dair belgeleri araştırıyoruz” dedi.

Etik Konseyi’nin tavsiyeleri ışığında çeşitli alandan 65 şirket fon kapsamı dışında bırakılmıştı. Bir diğer 68 şirket de merkez bankası tarafından kömür bağlılıkları sebebiyle uzaklaştırıldı.

Norveç petrol endüstrisinin kazançlarından kurulan fon, çıkmak isteyen her şirketin payını satışa çıkarıyor. Asıl hedef etik riskleri ortadan kaldırmak.