;
Politika

Noel Baba da Küresel Isınmaya Dayanamadı; Güney Kutbu’na Taşınıyor!

Kanada hükümetine bağlı resmi bir web sitesi, küresel ısınma nedeniyle Noel Baba’nın oyuncak üretim köyünün Güney Kutbu’na taşınacağını iddia ediyor.

Kanada devletine ait web sitesi The Policy Horizons Canada, Kuzey Kutbu buzullarının erimesi nedeniyle geçtiğimiz hafta Noel Baba’nın “uluslararası topluluk” ile bir anlaşma imzaladığını duyurdu. Anlaşmaya göre Noel Baba faaliyetlerini bundan böyle Güney Kutbu’nda gerçekleştirecek.

Web sitesindeki açıklamaya göre; “Noel Baba’nın yer değiştirme sözleşmesi ile uluslararası topluluk ilk kez iklim değişikliğini, içerisinde firmalar ve bireyler gibi mültecilerin de bulunduğu, ortak bir yasal tanımda dikkate alıyor. Bu anlaşma, yakın gelecekte iklim değişikliğinin etkilerine maruz kalan bireylerin ve şirketlerin daha kolay yer değiştirmesine yardımcı olabilecek bir küresel iklim değişikliği mülteci vize sisteminin kurulmasına yol açabilir”.

The Daily Caller adlı haber portalı, açıklamanın, küresel ısınma da dahil olmak üzere Kanada’nın politikadaki endişeleri ile ilgili Noel temalı blog yayınlarının bir parçası olarak geldiğini söyledi.

Bilim insanları son zamanlarda küresel ısınmanın dünyadaki yoksulluk ve sıkıntı miktarını artıracağı konusunda uyarılarda bulunuyor. Bir çalışmaya göre ise Avrupa’daki “iklim mültecileri” sayısında bir artış görülebilir.

Uzmanlar, yükselen sıcaklıklar ve aşırı hava koşulları nedeniyle daha zengin ve ılımlı hava koşullarına sahip ülkelerden sığınma talep edecek yoksul ülkelerdeki insan sayısının artacağı hakkında çok önceden uyarılarda bulunmuşlardı ancak bu olgu sadece küçük ölçeklerde çalışılmıştı.