;
Politika

Müzakereler Tamamlanamadı, COP26 Uzadı

COP26, müzakereler tamamlanmadığı ve halen önemli ilerlemelerin sağlanması gereken konular bulunması nedeniyle uzadı. 

İklim değişikliğinin en kötü etkilerini önlemeye yönelik müzakereler Cumartesi gününe kadar devam ederken, COP26 zirvesi planlanan bitiş süresini geçirdi.

Tartışmalı noktalar arasında kömür ve diğer fosil yakıtlar için sübvansiyonlar ve daha fakir ülkelere mali yardım yer alıyor.

Cuma günü, yükselen deniz seviyelerinin tehdidi altındaki küçük ada ülkelerinden gelen elçiler, topraklarının hızla yok olduğunu söyledi.

Konferans başkanı Alok Sharma, herkese”yapabilirim ruhu” enjeksiyonu gerektiğini söyledi.

Yüzlerce Küresel Sivil Toplum Temsilcisi Protesto için COP26’dan Ayrıldı

COP26 müzakerelerinde çoktan aşılmış olan önemli kırmızı çizgileri temsil eden kan kırmızısı kurdeleler taşıyan yüzlerce küresel sivil toplum temsilcisi, zirveyi protesto etmek için Glasgow’daki kongre merkezinden dışarı çıktı.

Konferans mavi bölgesindeki Halkın Genel Kurulu’ndaki dinleyiciler, konuşmacıların güvenlik çitlerinin ötesinde sokaklarda toplanan protestoculara katılmak için dışarı çıkmadan önce 12 günlük zirvenin meşruiyetini ve hedeflerini kınadıklarını duydu.

Tla A’min Nation’dan Yerli aktivist Ta’Kaiya Blaney,  toplantıya “COP26 bir performans” diyerek seslendi ve ekledi: “Bu, kaynak çıkarma ve sömürgecilikte kök salmış kapitalist ekonomiyi kurtarmak için inşa edilmiş bir yanılsamadır. Buraya gündemi düzeltmek için gelmedim – buraya onu bozmak için geldim.”

Savunma yönlendirme grubu Ringo’dan Tracy Bach, bu zirvenin “şimdiye kadarki en dışlayıcı COP” olduğunu iddia ederek izleyicilere şunları söyledi: “Şu anda burada oturan gözlemcilerin çoğunun müzakere alanına erişimi yok.”

Çiftçiler, yerli halk, gençler, kadınlar, akademisyenler, sendikalar ve çevre STK’larının temsilcileri şarkılar ve bağırışlarla, kapıların dışındaki aktivist kalabalığının tezahüratlarıyla karşılanmak üzere yavaş yavaş konferans merkezinden geçtiler.

Etiketler