;
Politika

Murat Kurum: “Tedbir Almazsak İklim Değişikliği Tüm Şehirlerimizi Etkileyecek”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Artvin ve Rize’de yaşanan sel felaketlerinin ardından yaptığı açıklamada ulaşamadıkları vatandaş kalmadığını bildirdi ve İklim Değişikliği Eylem Planı’na değindi.

Rize’deki sel ve heyelanların ardından bölgeye gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ilk olarak hasar gören Çayeli ilçesindeki Şairler Deresi alanında incelemede bulundu. Ardından Madenli beldesine geçerek burada da devam eden çalışmaları inceledi ve yetkililerden brifing aldı.

Rize ve Artvin’de yaşanan seller nedeniyle toplam altı vatandaşın hayatını kaybettiğini hatırlatan Kurum, “Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Yine yaralı vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyoruz. Şu an itibarıyla ne Artvin’imizde ne de Rize’mizde ulaşamadığımız vatandaşımız kalmadı. Tamamına Valiliğimiz ilgili birimlerimizin koordinasyonunda ulaşmış durumdadır. Bu çerçevede de vatandaşlarımızın yaralarını sarmak suretiyle bu selden ve heyelandan şehrimizi en az etkileyecek şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Kurum, yaptıkları tespitlerde Çayeli ilçesinde ve Madenli beldesinde dört yapı, 20 iş yerinin afetten etkilenmiş durumda olduğunu ifade etti ve bu bölgedeki binaları, gelecekteki olası felaketlere karşı korumak adına kaldıracaklarını söyledi.

“Vatandaşımızın bu süreçten en az etkilenecek şekilde sel afetini yürütmek istiyoruz. Tabii bu selde şuna değinmeden geçemeyeceğim; birkaç hafta önce yine ülkemizde sel olayları yaşandı İstanbul’umuzda, Bursa’mızda, daha önce Trabzon’da, Düzce’de, Sakarya’da birçok sel ve heyelan afetleri meydana geldi ve bu gösteriyor ki mevsim normallerinin üstünde iklim değişikliğinden artık tüm dünyanın etkilendiği gibi ülkemiz de ciddi anlamda etkilenmekte ve üzülerek söylüyorum ki şayet tedbirler almazsak ilçelerimiz, beldelerimiz, şehirlerimiz iklim değişikliği etkilerinden ciddi anlamda etkilenecektir” dedi.

İklim Değişikliği Eylem Planı

Bakan Kurum, hazırladıkları İklim Değişikliği Eylem Planı’na değinerek, 12 Temmuz 2019’da Trabzon’da açıkladıkları Karadeniz’e ilişkin 15 maddelik eylem planı çerçevesinde çalışmaları sürdürdüklerini söyledi.

Dere güzergahı üzerinde hem Rize hem Giresun hem Artvin’de, Samsun’da ne kadar yapı varsa tespitlerini yaptıklarını aktaran Kurum iklim değişikliğinin çok önemli bir süreç olduğunu belirtti ve “Başta yerel yönetimlerimiz olmak üzere tüm vatandaşlarımızın el birliğiyle yönetmesi gereken bir süreçtir. 15 maddelik bu eylem planı çerçevesinde işte bu rüsubatların dere güzergahı üzerindeki etkilerini görüyoruz. Menfezlerdeki tıkanıkların yine yol ve altyapıdaki tıkanıkların etkilerini görüyoruz. İnşallah tüm vatandaşlarımızla birlikte bir ve beraber olmak suretiyle de bu süreci yönetiyor olacağız ve bu konuda Bakanlık olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla yapılması gereken her türlü süreci, desteği vatandaşımıza vereceğiz. Bunu İkizdere’miz için de Çayeli’miz için de vereceğiz, yine Madenli beldemiz için de vereceğiz ve tüm belediye başkanlarımızla birlikte seferber olmak suretiyle sürecimizi yöneteceğiz” dedi.