;
Politika

Munzur ve Pülümür Vadileri Korunacak Hassas Alan İlan Edildi   

korunacak hassas alan

Canlı çeşitliliği ve doğal güzelliğiyle bilinen ve son yıllarda HES, baraj gibi birçok faaliyetin hedefinde olan Munzur ve Pülümür vadileri, yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla korunacak hassas alan ilan edildi.   

42 bin 674 hektarlık alanı, akarsu kaynakları, bölgeye özgü canlıları, endemik bitki türleri ve örtüsü ile eşsiz değere sahip Munzur ve Pülümür vadileri korunacak hassas alan ilan edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararlara göre, Dersim’in Pülümür, Merkez ve Ovacık ilçeleri sınırları içerisinde bulunan Munzur ve Pülümür Vadileri Potansiyel Doğal Sit Alanı da, koruma statüsünün değerlendirilmesi sonucunda, kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edildi.

Kararda, “Tunceli İli, Pülümür, Merkez ve Ovacık ilçeleri sınırları içerisinde bulunan Munzur ve Pülümür Vadileri Potansiyel Doğal Sit Alanının koruma statüsünün değerlendirilmesi sonucunda, ekli kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanın kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edilmesine, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 109’uncu maddesi gereğince karar verilmiştir” ifadeleri yer aldı.

2021’de Keşif Yapılmıştı  

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, 2021 yılında Munzur Vadisi’nde keşif çalışmalarını tamamlayarak, rapor hazırlamıştı. Dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kenti ziyaret etmiş ve 1971’de “milli park” da ilan edilen Munzur Vadisi’nin “kesin korunacak hassas alan” ilan edileceğini söylemişti.

Oldukça Zengin bir Havza  

Son yıllarda baraj, HES, kum ve taş ocağı gibi faaliyetlerin hedefinde olan Munzur Vadisi, akarsu, orman ve bozkırların da olduğu birçok ekosistemden oluşuyor. Havzada saptanan 2 bine yakın fauna çeşidi bulunuyor ve Avrupa’nın yaşamı koruma sözleşmesi olan “Bern Sözleşmesi”ne göre, koruma altında bulunan pek çok yaban hayatı çeşidi mevcut. Çengel boyunlu dağ keçisi, su samurları, kırmızı benekli Munzur alası, Anadolu Parsı gibi birçok endemik hayvan türünün yaşadığı hava, bitki çeşitliliği açısından da oldukça zengin.  Munzur Vadisi, aynı zamanda her yıl birçok yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği alanlardan biri.