;
Politika

Muğla Barosu Akbelen Ormanı Nöbetinde

Milas’ın İkizköy Mahallesi Akbelen mevkiinde kömür madeni için ormanın yok edilmesini durdurmaya yönelik yurttaş nöbetine Muğla Barosu da alanı ziyaret ederek destek verdi.

Muğla Baro Başkanı ve Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan heyet, alanda İkizköylülerle ve İkizköylülerin avukatı İsmail Hakkı Atal ile görüştü. İkizköylülerin Akbelen Ormanı’nı korumak için yürüttükleri hukuki ve toplumsal mücadelenin meşruiyetine dikkat çeken Baro Başkanı Av. Cumhur Uzun, Av. İsmail Hakkı Atal ile duruma dair istişarede bulunarak her tür desteği vereceklerini belirtti.

Uzun, bu mücadelede “Birlikte olmaya, el ele olmaya, omuz omuza olmaya biz Muğla Barosu olarak kararlıyız. Bugün burada bulunuş sebebimizin bir yönü de bu hukuki desteğimizi ifade etmektir” dedi. Av. Uzun ayrıca, “Tüm dünyada kömürden elektrik üretiminden vazgeçilerek bu üretim biçiminin yol açtığı büyük acıların telafisi yoluna gidilirken, Türkiye’de, İkizköy’de hâlâ fosil yakıt üzerinden elektrik üretilmesi gibi çağdışı bir yöntemle doğaya zarar verilmenin yolları aranıyor. Öncelikle fosil yakıtın elde edilmesi için yıkılan tabiat bir daha yerine gelemeyecek şekilde tahrip edilirken, fosil yakıtların yakılması suretiyle aynı tabiata ikinci kez zarar veriliyor. Oysa bugün enerjiyi çok daha az zarar veren yöntemlerle elde etmek mümkün. Buna rağmen kömürden elektrik üretiminde ısrar etmek kapitalist sisteme fayda sağlamak içindir.  Yeniköy Termik Santralı’nın ekonomik ömrü çoktan tamamlanmıştır. Bu santralların işletilmesinde hâlâ ısrar edilmesi anlaşılabilir, kabul edilebilir ve sürdürülebilir değildir. Bu nedenle tek bir ağacın bile eksiltilmesine tahammülümüz yoktur. Bundan sonra tek bir ağacın daha devrilmemesi için İkizköylülere destek olmak üzere buradayız” diyerek sözlerini tamamladı.

İkizköy Gönüllü Avukatı İsmail Hakkı Atal ise “Gösterdikleri duyarlılık için meslektaşlarımıza teşekkür ediyoruz” diyerek şöyle devam etti: “Çevre mücadelesinin yaşam hakkı mücadelesine dönüştüğü böyle bir dönemde, barolar da bu anlamda avukatların örgütlü güçlerini ortaya koyabileceği yapılardır. Muğla Barosu’na duyarlılıkları için teşekkür ediyoruz. Avukatlık Kanunu açıkça insan haklarını korumak, savunmak ve korumak konusunda Barolara ve Barolar Birliğine görev vermektedir.”

Muğla Barosu üyesi avukatlar, İkizköy’ün hukuki mücadelesini yürüten avukatlara, Akbelen Ormanı maden işletme izni iptal davasında destek olmak üzere yetki belgesi alacaklar. Baro ayrıca davayı yürüten Muğla 1. İdare Mahkemesi’ne başvurarak davaya müdahil olacak. Muğla Barosu 25 Temmuz’da da sosyal medya hesabından bir bildiri yayımlayarak İkizköylülerin Akbelen Ormanı mücadelesini desteklediklerini kamuoyuna duyurmuştu.

Muğla Barosu’nun yanı sıra Bodrum ODTÜ Mezunları Derneği (BODTÜM) üyeleri de Akbelen Ormanı nöbet alanına gelerek İkizköylülere dayanışma mesajlarını iletti.