;
Ekonomi

Mizuho Yeni Kömür Projelerine Kredi Vermeyecek

Mizuho Financial Group, yeni kömür projelerine kredi vermeyeceğini açıkladı. Ancak bankanın 2050 hedefi tepki topladı.

Mizuho Financial Group, 2050 yılına kadar yeni kömür enerjisi projelerinin finansmanını durduracağını ve tüm kömür kredilerini sona erdireceğini söyledi. Banka bu kararıyla birlikte Japonya’da tüm bankacılık hizmetlerini veren diğer en büyük iki bankayı da baskı altına almış oldu.

2050 hedefi ise, birçok kişi tarafından en kirli fosil yakıttan tamamen çekilmek için çok geç görülüyor.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Tüm dünyada kömür santrallarına kredi sağlayan en büyük bankalardan biri olan Mizuho, ​​Salı günü yaptığı açıklamada, bu yıl Mart ayından itibaren kömür santralı projelerine verilen kredilerdeki 300 milyar yen (2,8 milyar dolar) ödenmemiş bakiyesini 2030 yılına kadar yarıya indireceğini; 2050’ye kadar ise sıfırlayacağını açıkladı.

Geçen ay Mizuho yönetimine gönderilen bir hissedar kararı, bankadan faaliyetlerini Paris Anlaşması’yla daha uyumlu hizaya sokacak bir plan çizmesini ve hedefler koymasını talep etmişti.

Japon halka açık bir şirkete ilk kez, bir hissedarın iklim değişikliği kararı gönderildi. Karar, kömür üzerine odaklanan ve aynı zamanda Mizuho’da hisseleri bulunan bir Japon aktivist grubu olan Kiko Network tarafından desteklendi.

Mizuho tarafından yapılan açıklamada, ​“İklim değişikliği finansal piyasa istikrarını etkileyebilecek en önemli küresel meselelerden biri. Çevreye ve iklim değişikliğine tepki vermek iş stratejimizde kilit bir konu” denildi.

Geçtiğimiz ay, Mizuho’da yaklaşık 200 milyar dolarlık varlık ve holding payı bulunan yatırım fonları, Kiko Network hareketini destekleyeceklerini açıkladı.

Geçmişteki benzer hissedar kararları, diğer küresel bankaların kömür ve diğer fosil yakıtların finansmanını durdurmalarını sağlamıştı. Politika yapıcılar ve STK’lar da düşük karbon ekonomisine doğru ilerlemeyi hızlandırmak için finansal kurumlara ve merkez bankalarına daha fazla çaba göstermeleri konusunda baskı yapıyorlar.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi