;
Ekonomi

Mısır’da Dünyanın En Büyük Güneş Parkı Kuruluyor

Haber: Barış Kayadelen

Dünyanın en verimli güneş enerjisi potansiyeline sahip ülkelerinden biri olan Mısır, yüzünü ciddi bir şekilde güneşe çevirmiş durumda. 2019 yılı ortalarında devreye girecek Benban Güneş Parkı ile 1.6-2.0GW arasında bir güneş enerjisi kurulumuna ulaşmayı hedefliyor.

Sahra Çölü’nün doğu bölgesi, gezegenin en iyi güneş enerjisi kaynağına (güneş ışığına) sahip yerlerinden biri olarak biliniyor. Bölge, büyük potansiyeli olan ABD / Meksika Batı Çölü’ne nazaran daha verimli olmakla birlikte belki de dünyanın en iyi güneş alanı sayılan Şili Çölü yaylalarından sonra ikinci sırada yer alıyor.

Benban Güneş Parkı’nın toplam alanı yaklaşık 37.2 km2. Bu devasa alan ilk olarak arazi boyutları 0.31 km2 ila 1 km2 arasında değişen 41 farklı parsele bölündü. Daha sonra güneş enerjisi projesi yatırımı yapmak isteyen yatırımcılara tahsis edildi.

Projelerde kurulum için yatırımcılara herhangi bir teşvik verilmiyor. Bununla birlikte yatırımcılar elektrik enerjisini devlet şirketi olan Mısır Elektrik İletim Şirketi’ne (EETC) 7.8 ¢ / kWh’den satmak için 25 yıllık bir sözleşme imzalıyorlar. Sözleşmede satış fiyatı ABD doları değeri cinsinden sabitlenmiş durumda.

Şu anda bölgeye yatırım yapacak olan 29 proje en az 1.8 milyar dolarlık finansman aldı. Bu 29 proje yaklaşık olarak 1.5 GW’lık güneş enerjisini temsil ediyor.

Böyle devasa bir projede yatırımcılara ayrı ayrı elektrik şebekesi tahsisi yerine tüm elektrik şebekesi altyapısının merkezileştirilmesi -elektrik hatları ve elektrik trafo merkezlerin ortak kullanımı- pahalı donanım maliyetlerini paylaşarak elektrik maliyetini daha da aşağı düşürüyor.

Projede sözleşme aşamasında olan, sözleşme imzalayan ve yapım aşamasında olan şirketlerin toplam güç değerlerine buradan, yatırım yapan şirketler ve yatırım oranlarına ise buradan ulaşabilirsiniz.