;
Politika

Minnesota Petrol Şirketlerine İklim Değişikliği Gerçeklerini Saklamaktan Dava Açtı

Minnesota Başsavcısı ExxonMobil, Koch Endüstrileri ve Amerikan Petrol Enstitüsü’nü  halkı iklim değişikliği konusunda kandırdığı gerekçesiyle dava etti.

Haber: Louise Boyle

Çeviri: Çisil Sevinç

Minnesota Başsavcısı Keith Ellison, Çarşamba günü (24 Haziran) ExxonMobil, Koch Endüstrileri ve Amerikan Petrol Enstitüsü’nü (API) halkı iklim değişikliği konusunda kandırdığı gerekçesiyle dava etti.

Ramsey İlçesi Bölge Mahkemesi’nde açılan davada, petrol şirketleri ve ticaret grubu tüketicileri dolandırmak ve yanıltıcı ticaret yapmakla itham ediliyor. Mahkemenin devam eden ihlallere karşı ihtar vermesi, tazminat talep etmesi ve kamunun doğru bilgilendirilmesi için eğitim kampanyası başlatma çağrısında bulunması bekleniyor.

Ellison gerçekleştirilen basın toplantısında, “Sanıklara gerçekleri sakladıkları ve konuları saptırdıkları için dava açıyoruz” dedi.

Massachusetts, New York ve Rhode Adası dahil olmak üzere en az 15 eyalet kuruluşu benzer davalar açtı. New York, Aralık ayında ExxonMobil’e açtığı davayı kaybetmişti.

Zararları karşılamak için talep edilen tazminatın miktarını belirtmeyen Ellison, bu miktarın yüksek olacağını ve Minnesota’nın 1998 yılında tütün endüstrisiyle yapmış olduğu 7 milyar dolarlık anlaşmaya yakın değerler talep edileceğini bildirdi.

İklim değişikliği grubu MN350’nin genel müdürü Sam Grant’ın da dahil olduğu çeşitli çevre gruplarının liderleri, başsavcının basın toplantısında yer aldı.

Grant, “Exxon, Koch ve API’ın yalanlarının bedelini ödemelerini istiyoruz. Yaptıkları sahtekarlıklar tüm Minnesotalılara zarar verdi.  Mahkemede hak ettiğimizi almak istiyoruz ve gelecek nesillerin yanındayız” dedi.

ExxonMobil, davayı asılsız olmakla suçladı. Şirket sözcüsü Casey Norton, “Bu dava enerji şirketlerine karşı koordine bir şekilde yürütülen siyasal bir karalama kampanyasının bir parçası. Bu tarz yasal işlemler, vergilerden milyonlarca doların boşa harcanmasına sebep oluyor ve iklim değişikliğinin risklerini azaltmak için hiçbir katkı sağlamıyor” şeklinde bir açıklamada bulundu.

API Başadli yetkilisi Paul Afonso, “Son 20 yılın kayıtları, endüstrinin emisyonlarını ve çevre ayak izini azaltırken ABD tüketicilerine satın alınabilir ve güvenilir Amerikan enerjisi sağlama hedeflerini yerine getirdiğini gösteriyor. Bunun tersini söyleyen herhangi bir ifade yanlıştır” şeklinde konuştu.

Koch Endüstrilerinin Minnesota’nın Pine Bend bölgesinde yer alan Flint Hills Kaynakları adlı yan kuruluşu, davayı incelediklerini bildirdi.

Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.