;
Politika

Michael Bloomberg: “Washington Kömürdeki Yavaşlamayı Durduramaz”

New York eski Belediye Başkanı ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri İklim Eylemi Özel Temsilcisi Michael Bloomberg, ABD Başkanı Donald Trump’ın Paris Anlaşması’ndan çekilmesini eleştirirken “ABD’nin enerji politikalarından sorumlu olan Washington değildir ve ne yaparsa yapsın, kömürdeki yavaşlamayı durduramaz”” diye konuştu.

ABD’nin San Francisco kentinde gerçekleşen Küresel İklim Eylemi Zirvesi’nde konuşan New York eski Belediye Başkanı ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri İklim Eylemi Özel Temsilcisi Michael Bloomberg, ABD’li olmayıp buraya gelenlere kendilerinden umutlarını kesmedikleri için teşekkür ederek “Washington ‘un tüm çabalarına rağmen biz kazanacağız” dedi.

2016 seçimlerinden beri kömür fabrikalarının kapatılma hızının aynı şekilde devam ettiğini belirten Bloomberg, ABD’de 530 kömür tesisinden 273 tanesinin kapatıldığını bilgisini verdi. Tüketiciler ve yeni teknolojilerin tam olarak istedikleri yolda ilerlediklerini, bu yolun ise kömürden daha ucuz ve daha temiz bir enerji olduğunu ifade eden BM Genel Sekreteri İklim Eylemi Özel Temsilcisi, “Washington ABD’nin enerji politikalarından sorumlu değildir. Bu nedenle Washington kömürdeki yavaşlamayı durduramaz. ABD’nin Paris Anlaşması’ndaki taahhüdü iklim değişiklikleriyle mücadele eden tüm grupların tüm iklim eylemlerinin tamamıdır. Bu grubun büyüklüğünden bahsedecek olursak; ABD nüfusunun yarısıdır. Ülke olsaydı bu grup dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi olurdu” diye konuştu.

Washington, Paris Anlaşması’ndan çıksa bile ABD’nin içinde iklim değişikliğiyle mücadele eden sözü geçen grubun, Çin dışında, Paris Anlaşması’na destek veren tüm ülkelerden daha büyük bir ekonomik gücü olmaya devam edeceğini söyleyen Bloomberg yayımladıkları yeni rapor hakkında ise şöyle konuştu: “BM’nin Almanya’da gerçekleşen son iklim konferansında ilk raporumuzu sunduk ve bugün yeni bir rapor yayınladık. Çok büyük titizlikle yapılan çalışmanın verilerine göre ABD, Paris Anlaşması’nda taahhüt ettiği 2025 itibariyle karbon emisyonlarını en az % 26 azaltma hedefinin neredeyse yarısını tamamladı bile. Her gün bu hedefe daha da yaklaşıyoruz”.