;
Bilim

Met Office: Küresel Isınma 1.5 Dereceyi 5 Yıl İçinde Aşabilir

Büyük Britanya Meteoroloji Ofisi tahminine göre küresel ısınma beş yıl içinde Paris İklim Antlaşması’nın alt sınırı 1.5 derecenin üzerine ilk kez çıkabilir.

Met Office’den yapılan açıklamaya göre dünya, Paris Anlaşması ile küresel ısınma için belirlenen 1.5 derece alt sınırını 5 yıl içerisinde aşabilir. 1.5 derecenin üzerine geçici bir süreyle çıkılma olasılığı ise %10. İngiliz gazetesi The Guardian’ın rapora ilişkin haberinde şimdiye kadar en sıcak yılın 2016 olarak kayda geçtiği ve gezegenin o yıl sanayi öncesi sıcaklıklara göre 1.1 derece ısındığı belirtildi.

Met Office tarafından açıklanan tahminlere göre, doğal bir El Niño’nun küresel ısınmayla birleşerek Paris Anlaşması’nda alt sınır olarak belirlenen sıcaklık artışı hedefi 1.5 dereceyi ilk kez aşabilir.

Met Office görevlisi Dr. Doug Smith konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söylüyor: “Hava sıcaklıklarının 1 derece veya üzerinde artması, sanayi öncesi sıcaklıklara göre 1.5 derecelik artış alt sınırının geçici olarak geçilmesine neden olabilir. Tahminlerimiz 2019 ile 2023 arasında bu sınırı herhangi bir yılda geçme ihtimalimiz %10 civarında.”

Ülkeler Paris İklim Anlaşması’na imza atmış ve dünyanın yıllık ortalama sıcaklığının 2 dereceden fazla artmaması için çaba göstermeyi taahhüt etmişti. ABD Başkanı Donald Trump ise göreve geldikten sonra anlaşmadan çekileceklerini açıklamıştı. Anlaşma dahilinde, bu yüzyıl sonuna kadar küresel ısınmanın 2 derecenin altında tutulması ve hatta 1.5 dereceyle sınırlandırılması öngörülüyor.