;
Bilim

Met Office: 2020 Tarihteki En Sıcak Yıllardan Biri Olacak

Met Office’ın tahminlerine göre önümüzdeki yılın kaydedilen en sıcak yıllardan biri olması bekleniyor.

2020 için öngörülen sıcaklık, son yıllardaki sıcaklıkların sanayi öncesi seviyelerin 1 derece üzerindeki verilere dayanıyor ve meteorologlar bunun iklim krizinin “net bir işareti” olduğunu belirtiyor.

Büyük volkanik patlamalar gibi beklenmeyen olayların atmosferde soğutucu etki yaratması gibi olayları dışarıda tutarak, Met Office’in Perşembe günü yaptığı tahmine göre, sıcaklıklardaki bu artışın 2020 yılında da devam etmesini bekleniyor.

Pasifik’te okyanus sıcaklıklarındaki değişiklikler nedeniyle alışılmadık derecede yüksek sıcaklıklarla sonuçlanabilen bir hava sistemi olan El Niño nedeniyle 1998 yılı, sıcaklık kayıtlarının tutulmaya başlandığı 1850’den 2005 yılına kadar kaydedilen en sıcak yıl olmuştu. Önümüzdeki yıl ise El Niño yaşanmayacağı gibi, güçlü bir doğal ısınma olayı da beklenmiyor.

2016 yılı ise, El Niño etkisi ile birlikte, halihazırda kaydedilen en sıcak yıl.

Met Office’ten Profesör Adam Scaife, “El Niño etkisiyle Pasifik Okyanusu’nun ısınması gibi doğal olaylar iklim sistemini etkiliyor. El Niño olmadan, bu tahmin, sıcaklıkların yükselmesine neden olan en güçlü faktör olarak seragazı emisyonlarını gösteriyor” dedi.

Eğer bu tahmin doğruysa, önümüzdeki yıl iklimsel çöküşe daha da yaklaşacağız. Bilim insanları, sanayi öncesi döneme göre sıcaklıkların 1.5 dereceden fazla artmasının iklim üzerinde oldukça zarar verici etkileri olacağı konusunda çoktan uyarıda bulunmuştu.

Seragazı emisyonlarında kayda değer bir düşüş görülmüyor ancak COP25 sırasında yayımlanan bir araştırma, yıllık karbon emisyonlarının Paris Anlaşması’nın imzalandığı 2015 yılına göre %4 oranında arttığını gösteriyor.

Met Office geçtiğimiz yıl da 2019 sıcaklık tahminleri için aynı metodu kullanmıştı ve 2019 yılı, öngörülen sıcaklık değerlerine oldukça yakın geçti. 2020 yılı için ise küresel ortalama sıcaklıkların 0.99 ila 1.23 derece arasında artacağı öngörülüyor.

Kuzey Kutbu ısınması ortalamadan daha hızlı gerçekleştiği için küresek sıcaklık artışları oldukça dengesiz. Ayrıca araştırmaya göre, Grönland’daki buz tabakasının erime hızı 1990 yılına göre yedi kat daha hızlı gerçekleşiyor.