;
Ekonomi

Merkez Bankalarının İklim Modelleri Trilyonlarca Doları Riske Atıyor

iklim modelleri

Yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre, kullanılan iklim modelleri aşırı hava olaylarını tahmin edemiyor ve bu da zayıf risk değerlendirmelerine yol açıyor.

Önde gelen bir Avustralyalı iklim araştırmacısının yeni bir çalışmasına göre, merkez bankaları ve düzenleyiciler tarafından kullanılan iklim modelleri amaca uygun değil ve bu nedenle dünya çapında yanlış iklim tehditleriyle başa çıkmak için trilyonlarca dolar tahsis edilebilir.

Avustralya Araştırma Konseyi’nin “Aşırı İklimler için Mükemmeliyet Merkezi” direktörü Prof. Andy Pitman, düzenleyicilerin, gezegen ısındıkça ortalama iklimlerin nasıl değişeceğini tahmin etmede iyi olan modellere güvendiklerini, ancak aşırı hava olaylarının şehirler gibi tekil yerleşimleri nasıl tehlikeye atacağını tahmin etmede kullanılma olasılıklarının daha düşük olduğunu belirtti.

Pitman, düzenleyicilerin riskleri değerlendirmek ve bankalar ile diğer kurumların bunlarla başa çıkma yeteneklerini şekillendirmede yetersiz kaldığını söyledi.

Pitman, “Şüphesiz, iklim değişikliğinin maliyetini bazı bölgelerde olduğundan fazla, bazılarında ise fazlasıyla hafife alıyoruz. Bu konuyu ciddiye almalıyız ve sadece ortalıkta dolaşan bilgilere erişip ekonomik değerlendirme yapmaktan fazlasına ihtiyacımız var” dedi.

Pitman şöyle devam etti: “Milyarlarca veya trilyonlarca doları etrafa saçacaksanız, iklim bilgilerinin nasıl yorumlanacağı konusunda doğru bilimsel tavsiyeleri aldığınızdan emin olmalısınız. Bence bu çok kolay ama düzenleyiciler bunu yapmıyor.”

Pitman’ın makalesi ve 2021’de Nature Climate Change’de kaleme aldığı başka bir çalışması, Network for Greening the Financial System (NFGS) gibi gruplar tarafından kullanılan modelleri inceledi. NGFS, Avustralya’nın Merkez Bankası da dahil olmak üzere dünya çapında yaklaşık 100 merkez bankasına ve diğer düzenleyicilere tavsiyede bulunuyor.

Bununla birlikte, bu tür tavsiyelerin temelini oluşturan iklim modelleri, yükselen sıcaklıklar gibi genel iklim değişikliğine dayanıyor. Pitman, çerçevelemenin tipik olarak yalnızca 100 km’lik bölgeleri kapsamasının ve modellerdeki verilerin muğlaklığının, aşırı hava olaylarının nasıl değişeceğini tahmin etmede onları güvenilmez kıldığını söyledi.

Kendi iklim bilimcileri olmadan, Avustralya merkez bankası ısınan bir gezegenin ekonomik ve finansal istikrarı nasıl etkileyeceğini anlamak için NGFS tarafından oluşturulan senaryolara güveniyor.

Pitman, kararların çerçevesinin “belirsizliğin derin bir anlayışıyla çizilmesi ve zarar vermemek için çok dikkatli seçilmesi, bilime daha fazla yatırım içermesi” gerektiğini söyledi.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi