;
Politika

Liderlere Fosil Yakıt Finansmanına Son Verme Çağrısı

Dünya liderleri enerji geçişini tartışmaya hazırlanırken, yüzlerce yeşil grup fosil yakıtlar için uluslararası kamu finansmanına son verilmesi çağrısında bulunuyor.

40’tan fazla ülkeden 200’den fazla kuruluşun yaptığı ortak bir açıklama, yenilenebilir enerjilerin fosil yakıtlarla maliyet açısından rekabetçi olduğunu ve küresel güney ülkelerinin elektrik ihtiyaçlarını karşılayabileceğini söylüyor.

Devlet başkanları ve bakanların New York’ta iş, finans ve sivil toplumdan liderlerle buluştuğu “üst düzey diyalog” buluşmasının hedefleri, 2030 itibarıyla “herkes için temiz, uygun fiyatlı enerji” elde etmek için bir yol haritası üzerinde anlaşmak ve eylem planlarını paylaşmak.

Climate Action Network International’ın yönetici direktörü Tasneem Essop yaptığı açıklamada “İklim krizinin yükünü çeken ülkelerde petrol ve gaz projelerine daha fazla kamu parası pompalamak, atıl durumdaki varlıklara kilitlenme riskini taşıyacak, küresel güney ülkelerine daha fazla mali borç yükleyecek ve kontrolden çıkan iklim değişikliği tehdidini artıracaktır” dedi.

Oil Change International’ın analizine göre, 2017/18’de G7 ülkeleri toplu olarak iklim finansmanından çok fosil yakıt finansmanına bütçe ayırdı. Fosil yakıt finansmanına yaklaşık 40 milyar dolar ayrılırken, en büyük harcamayı Kanada ve Japonya yaptı.

Ocak ayında Climate Home News, bir Japon devlet bankasının Vietnam’daki kömür santralını desteklemek için “çevreyi korumaya” yönelik fonları kullandığını açıklamıştı.

Paris Anlaşması imzalandığından beri, G20 ülkelerinin ihracat kredi kuruluşları fosil yakıtlara temiz enerjiden 14 kat daha fazla destek sağladı.

Kampanyacıların açıklaması, fosil yakıt finansmanından uzaklaşma hareketlerine ivme kazandırmayı amaçlıyor.

Son birkaç yılda İngiltere, ABD ve AB ülkeleri ile çok taraflı bankalar fosil yakıt finansmanını kısıtlamak için hamleler yaptılar.

Aralık 2020’de İngiltere, yurtdışında petrol ve doğalgaz için kamu finansmanını sonlandıracağını açıklayan ilk büyük ekonomi oldu. Bunu dün, İngiltere İhracat Finansmanı’nın, yerel hedef doğrultusunda, 2050 itibarıyla net sıfıra ulaşma taahhüdü izledi.

Bir sonraki ay ise, yeni Biden yönetimi, “karbon yoğun fosil yakıt bazlı enerjide uluslararası finansmanının sona erdirilmesini teşvik edecek adımları belirlemek” için bir Yürütme Emri yayımladı.

Ayrıca Ocak 2021’de, tüm AB üye devletlerinin dışişleri bakanlarını içeren AB dışişleri konseyi, AB dışındaki ülkelerde fosil yakıtlara daha fazla yatırım yapılmasını caydırmayı kabul etti.

Fransa, Hollanda, Danimarka ve İsveç de fosil yakıt finansmanlarını kısıtlamak için harekete geçti.

Avrupa Yatırım Bankası, yıl sonuna kadar neredeyse tüm petrol, doğalgaz ve kömür desteğini sonlandıracağını ve Asya Kalkınma Bankası’nın kömürü hariç tutacak bir politika hazırladığını söyledi.

Petrol Değişimi Uluslararası finans kampanyacısı Laurie van der Burg, “İngiltere, kamu finansmanını toplu olarak fosil yakıtlardan uzaklaştırma ve temiz enerji çabalarına öncülük etme sözü verdi. COP26’nın bu sözü yerine getirmesi için Alok Sharma’ya güveniyoruz” dedi.