;
Afetler Bilim

Kuzey Hindistan’da Sıcaklıklar 50 Dereceyi Geçiyor

Hindistan’da 50 dereceyi bulan ani sıcaklık dalgası milyonlarca insanı etkiledi. Hindistan yarımadasında son 10 yıldaki sıcaklık ve yağış düzenlerinin şiddetlendiği ve sıklaştığı belirtiliyor.

Geçtiğimiz hafta Kuzey Hindistan’da sıcaklıkların ani bir dalga ile 50 dereceyi geçmesi, su kıtlığı ve sıcak çarpması uyarılarının yapılmasına yol açtı. Meteoroloji dairesi, 1-2 Haziran hafta sonunda çöl bölgesi olan Rajasthan’ın Churu şehrinde sıcaklıkların 50.6 dereceyi bulduğunu belirtti. Rajasthan bölgesinin tamamı, birçok şehirde maksimum sıcaklıkların 47 dereceyi geçmesiyle şiddetli sıcağa maruz kaldı.

Mayıs 2016’da ise Rajasthan’ın Phalodi şehrinde en yüksek sıcaklıklar 51 derece olarak kaydedilmişti.

Hindistan Meteoroloji Dairesi şiddetli sıcak hava dalgalarının bir hafta daha Rajasthan, Maharashtra, Madhya Pradesh, Punjab, Haryana ve Uttar Pradesh bölgelerinde devam edebileceğini söyledi. 200 milyon kişinin yaşadığı kuzey Hindistan’da halihazırda sıcak çarpması nedeniyle ölümlerin meydana geldiği belirtiliyor.

Başkent Yeni Delhi’de sıcaklıkların 46 dereceyi geçmesi nedeniyle şiddetli sıcaklık uyarısı olan kırmızı alarm verildi ve Yeni Delhi sakinlerine günün en sıcak saatlerinde dışarı çıkmamaları önerildi. Daha yüksek rakımlı bir eyalet olan ve genellikle yüksek gelirlilerin sıcaktan kaçıp serinlemek amacıyla gittiği Himachal Pradesh’te dahi sıcaklıklar 44,9 dereceyi buldu.

Su Kıtlığı Çiftçileri Zorluyor

Tamil Nadu eyaletinin başkenti olan Chennai ve diğer şehirlerinde göl ve nehirlerin kuruması su kıtlığı endişesinin yaşanmasına sebep oldu.

Hindistan’ın batısında yer alan Maharashtra eyaletinde çiftçiler susuz kalan ekinler ve hayvanlar için su bulmakta zorlandı. Aşırı sıcaklıklardan en çok etkilenen şehirlerinden olan Beed’de yaşayan bir yerli Rajesh Chandrakant, “Su kaynakları ve nehirlerin kuruması sebebiyle civar kasabaların su tankerlerinden su almak zorundayız” dedi.

Yedi kişilik bir ailesi olan çiftçi Raghunath Tonde ise “Çiftçiler çiftlik hayvanları için sadece üç günde bir su alabiliyor. Bu bölge son beş yıldır gitgide kötüleşen su kıtlığından mustarip” dedi. AFP’ye konuşan Tonde, “Günlerce içecek su bulamıyoruz, bütün köy üç günde bir tankerle su alabiliyor. Yaşamlarımız ve geçim kaynaklarımız adına korkuyoruz” dedi.

Hindustan Times gazetesine göre, Beed halkının çoğu su kıtlığından dolayı çamaşırlarını yıkamayı bırakmak zorunda kaldı.

Gandhinagar’daki Hindistan Teknoloji Enstitüsü’nden uzmanlar, Hindistan’ın %40’tan fazlasının bu yıl kuraklıkla karşı karşıya olduğu konusunda uyardı.

Sıcaklık ve Yağış Düzenleri Aşırılaşıyor

Normalde Güney Asya’ya ihtiyaç duyulan yağmuru getiren yıllık musonun bu sene olması gereken zamanın gerisinde kaldığı belirtiliyor. Haziran’ın ilk haftasında yağması beklenen muson yağmurları, Hindistan’ın Güneybatı Malabar sahilinde yer alan Kerala’da 8 Haziran’da başladı. Ancak yağmurların aşırı şiddetlenmesi sonucunda dört kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Kerala ve Tamil Nadu’da ilerleyen günlerde de rüzgar hızının şiddetlenmesi bekleniyor.

Hindistan yarımadasının son 10 yılda yağış düzeninde sert bir değişim yaşandığı; kuraklık, ani sel ve fırtınaların sıklaştığı söyleniyor.