;
Bilim

Küresel Ortalama Sıcaklıklarda Art Arda Rekorlar Kırılıyor

küresel ortalama sıcaklık

Küresel ortalama sıcaklığın 17,18 derece ölçüldüğü 4 Temmuz, kayıtlardaki en sıcak gün olurken, 3 Temmuz’daki sıcaklık rekoru da 24 saat içinde yeniden kırılmış oldu. Uzmanlar yeni rekorlara hazır olunması gerektiğini söylüyor. 

ABD meteoroloji servisi NCEP’in verilerine göre, küresel ortalama sıcaklığın 17,01 derece ölçüldüğü 3 Temmuz, en sıcak gün olarak kayıtlara geçmişti.

Pazartesi günkü sıcaklık, küresel sıcaklıkların insan faaliyetleri nedeniyle çoktan ısınmış olduğu 20. Yüzyılın sonlarında yılın o dönemindeki ortalamadan yaklaşık 0,8°C daha sıcaktı.

Dünyadaki sıcaklık rekoru 24 saat içinde tazelendi ve 4 Temmuz’da küresel ortalama sıcaklık 17,18 dereceye ulaştı.

Hava sıcaklıkları, insan faaliyetleri kaynaklı iklim krizinin etkilerinin yoğunlaşmasıyla artarken, bilim insanları, sıcaklık rekorlarının özellikle gelecek 6 hafta boyunca yeniden görülebileceği uyarısında bulunuyor.

O bilim insanlarından biri olan, ABD’de kâr amacı gütmeyen bir iklim araştırma kuruluşu olan Berkeley Earth’ten Dr. Robert Rohde’ye göre rekor küresel sıcaklık, fosil yakıtların yakılması ve diğer insan faaliyetlerinin neden olduğu iklim değişikliğinin ortaya çıkan El Nino hava modeliyle birleşmesinin bir sonucu.

Dr. Rohde, önümüzdeki haftalarda rekorun yeniden kırılabileceğini öngörüyor.

Dünya Meteoroloji Örgütü de dün El Nino koşullarının başladığını ve sıcaklık artışlarının hızlanabileceğini belirtmişti.

Küresel ortalama sıcaklık, daha önce Ağustos 2016’da 16,9 derece ölçülmüştü.