;
Bilim

Küresel İş Gücünün Yüzde 70’i İklim Kriziyle Bağlantılı Sağlık Riskleriyle Karşı Karşıya

ILO
FOTOĞRAF: Kawser Hamid

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün yeni duyurduğu veriler, 2,4 milyar işçinin iklim değişikliğine bağlı sağlık tehlikelerine maruz kaldığını ortaya koyuyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), iklim değişikliğinin küresel iş gücü için ciddi sağlık riskleri oluşturduğunu belirten bir rapor yayımladı. ILO verilerine göre küresel iş gücünün %70’i, yani 2,4 milyar işçi iklim değişikliğine bağlı sağlık tehlikelerine maruz kalıyor.

Yeni yayımlanan raporda aşırı sıcaklığa bağlı 22,87 milyon mesleki yaralanma nedeniyle yılda 18 bin 970 kişinin hayatını kaybettiği ve 2,1 milyon işçinin fiziksel sağlığının bozulduğu kaydedildi.

ILO, “Binlerce kişi daha pestisit zehirlenmesi, işyeri hava kirliliği, güneşin UV radyasyonu ve parazit ve vektör kaynaklı hastalıklardan ölüyor” açıklamasında bulundu.

Raporda 1,6 milyar çalışanın UV radyasyonuna maruz kaldığı ve cilt kanseri nedeniyle yılda 18 bin 960’dan fazla işçinin öldüğü belirtildi. Ayrıca 1,6 milyar kişinin işyerinde hava kirliliğine maruz kaldığı ve açık havada çalışanlar arasında yılda 860 bine varan işçinin yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Her yıl 300 binden fazla tarım işçisinin pestisit zehirlenmesi nedeniyle hayatını kaybettiği belirtilen raporda parazit ve vektör kaynaklı hastalıklara maruz kaldığı için 15 bin işçinin öldüğü aktarıldı.

ILO’da Kıdemli İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Manal Azzi, “İklim değişikliğinin halihazırda işçiler için önemli ek sağlık tehlikeleri yarattığı açıktır” dedi.

Azzi açıklamasında, “İş güvenliği ve sağlığına ilişkin hususlar, hem politikalar hem de eylemler olmak üzere iklim değişikliğine verdiğimiz yanıtların bir parçası haline gelmeli. Güvenli ve sağlıklı ortamlarda çalışmak ILO’nun temel ilkelerinden ve çalışma haklarından biri olarak kabul ediliyor” ifadelerine yer verdi.