;
Ekonomi

Kuraklık Van Gölü Havzasında Tarım ve Hayvancılığı Vurdu 

kuraklık

Azalan yağışlar ve kuraklık tarım ve hayvancılığa büyük darbe vurdu. Verimin düştüğünü ifade eden yurttaşlar, uğraşı sürdürememekten endişeli.   

Türkiye, son 33 yılın en kurak yılını ağustos ayında yaşadı. Aşırı sıcaklıkların yaşandığı yaz aylarında, yağışlar da durma noktasına geldi. Yağışların önceki yıllara göre %60 azaldığı bu dönem, tüm yaşamı olumsuz etkiledi. Etkilenen tarım ve hayvancılık uğraşı da durma noktasına geldi.

Tahıl tarımı ve hayvancılığın önemli bir uğraş kaynağı olduğu Van Gölü Havzası’nda da bu yıl sıcaklıklar 30 derecenin sütünde seyretti. Yağışların da azaldığı havza, kuraklığın kıskacına girdi. Meteoroloji’nin yağış raporuna göre yağışlarda son yılların en düşük seviyelerinin görüldüğü süreçte Türkiye’nin birçok bölgesi şiddetli kuraklık haritasına girdi. Van Gölü Havzası’da yağış azlığının alarm verdiği bölgeler arasında yer aldı.

Van Gölü’nün kilometrelerce çekildiği, derelerin ve barajların kuruduğu havzada mera ve otaklardaki verim geçtiğimiz yılların gerisinde kaldı. Önemli bir tahıl üretim potansiyeli taşıyan havzada buğday ve arpa veriminde de büyük düşüşler yaşandı.

Yurttaşlar, verimin düştüğünü ve ekonomideki sorunların da etkisiyle faaliyetlerini sürdüremez hale geldiklerini söylerken, yaşadıkları sorunun giderilmesini bekliyor.

“Elde Ettiğimiz Ürün, Maliyetlerin Altında Kaldı”  

Uzun yıllardır çiftçilik yapan Ayhan Özsek, verimin bu yıl düştüğünü söyledi. Özsek şunları dile getirdi: “İklimsel özelliklerden dolayı daha çok buğday ver arpa yetiştiriyoruz. Ancak bu yıl verim düştü. Hasadı yaptık ama elde ettiğimiz ürün, maliyetlerin altında kaldı. Çünkü rekolte düştü. Kuraklık hat safhada. Üretim geçen senelerde tonlarca ifade ediliyorken şu an kilo konuşuyoruz. Hayvancılık da bitti. Artık masrafları çıkaramaz durumdayız. Böyle giderse seneye ekemeyeceğiz.”

Havza, uzun yıllardır küçükbaş hayvancılık deposu olarak biliniyor. Ancak kuraklık tarımla beraber hayvancılığı da vurdu. Verim düşüklüğünden dolayı otlak ve yem fiyatları arttı. Hayvancılar, hayvanlarını doyuramadığını söyledi. Nurettin Demirer isimli yurttaş, bu yıl yağışın az olduğunu ve yaylak satın almak zorunda kaldığını ifade etti. Demirer, “Bu yıl yağmur az yağdı, kışın neredeyse kar yoktu. Meralar verimsiz kalınca yaz aylarında otlak aldık.  Kış için de yem ve saman alacağız. Alınacak gibi değil. Hayvanlar aç kalacak. Ne olacak bilmiyoruz.”

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi