;
Bilim

Kuraklık Kuşların Göç Yollarını Değiştirdi

Van Gölü

Van Gölü çevresinde yaşanan kuraklık, göçmen kuşların daha önce alışık oldukları, dinlendikleri birçok alanı pas geçmesine neden oldu. 

Her yıl göç yolculukları sırasında Van Gölü Havzası’ndaki sulak alanları mesken edinen bazı kuş türlerinin bu sene kışmevsimine rağmen henüz göç etmediği gözleniyor. AA’da yer alan habere göre, göçmen kuşların binlerce kilometrelikgöç yolculuğunda önemli konaklama merkezlerinden Van Gölü Havzası, yılın her döneminde farklı türlerden kuşlara evsahipliği yapıyor.

Hava sıcaklıklarının henüz çok düşmediği bölgede kalan flamingolar ve beyaz kazlar, Van Gölü’nün Gevaş ilçesi kıyılarıile İpekyolu ve Tuşba ilçesi sınırlarında yer alan Erçek Gölü’nde görüntülendi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özdemir Adızel, Dünya genelindeetkili olan küresel ısınmanın bölgeyi de etkilediğini ifade etti. Prof. Dr. Adızel, “Daha önce alışık oldukları, dinlendikleri birçok alan maalesef şu anda tamamen kuruduğu için göç yollarında sapmalar, aksamalar meydana geldi. Özalpbölgemizdeki Akgöl, flamingoların göç sırasında dinlendikleri bir noktaydı fakat kurudu. Dolayısıyla bu yıl Van GölüHavzası’na İran üzerinden gelen flamingolar Akgöl’den direkt geçtiler, dinlenemeden Erçek Gölü ve Van GölüHavzası’na geldiler” dedi.