;
Ekonomi

Kuraklık ABD Buğday Hasadını Frenlerken Küresel Arz Endişelerini Artırıyor

ABD’nin güneyindeki ovalarında kötüye giden bir kuraklık, bölgenin kışlık buğday mahsulünü tehdit ediyor.

ABD’nin en çok buğday üreten eyaleti olan güneybatı Kansas’taki bazı çiftçiler, Ekim ayından bu yana ölçülebilir bir yağmur veya kar yağışının olmaması nedeniyle endişeli. Kış buğdayı sonbaharda ekiliyor, kışın uykuda kalıyor. İlkbaharda ise yeşil filizler görülmeye başlanıyor. Mahsulün gelişmesi için bu aşamada uygun toprak nemi çok önemli.

Ulusal Kuraklık Azaltma Merkezi’ne göre, Kansas’ın yarısından fazlası şiddetli kuraklık yaşıyor. Bu dönem 8 Mart itibarıyla 2018’den bu yana en kurak koşullar olarak da sınıflandırıldı. Şiddetli kuraklık, her ikisi de büyük buğday üreticisi olan Oklahoma’nın dörtte üçünü ve Teksas’ın üçte ikisinden fazlasını kapsıyor.

Su sıkıntıları, ABD buğday kuşağının bazı bölümlerinde üst toprağı süpüren ve ekili alanlara zarar veren şiddetli bir rüzgar fırtınasını takip ediyor.

ABD’nin kırmızı kış buğdayı, ülkenin toplam buğday üretiminin yaklaşık yarısını temsil ediyor ve esas olarak ekmek unu için öğütülüyor. Mahsulün azalması, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Şubat ayında şimdiye kadarki en yüksek seviye olduğunu söylediği gıda enflasyonunu daha da artırabilir.

ABD buğday vadeli işlemleri, geçen hafta başında Rusya-Ukrayna savaşının, dünyanın en büyük iki buğday ihracatçısını piyasadan çekmesi ve ithalatçı ülkeleri yerine koyabilecekleri bir kaynak arayışına sokmasıyla 14 yılın en yüksek seviyelerine yükseldi.

Dünyanın en büyük tahıl üreticisi olan Çin’deki kışlık buğday mahsulünün de ekimi geciktiren yoğun yağışlardan sonra şimdiye kadarki en verimsiz dönemini yaşaması bekleniyor.

ABD sert kırmızı kış buğdayı, Haziran ve Temmuz aylarında hasat ediliyor. Normalde çiftçiler hasattan önce mahsullerinin yaklaşık yarısını satarlardı, ancak bazı Kansaslı çiftçiler, bu tür sözleşmeleri yerine getiremeyecekleri endişesiyle yükselen vadeli fiyatlardan tam olarak yararlanamıyorlar.

Kansas’ın güneybatısındaki Garden City yakınlarındaki bir çiftçi olan Gary Millershaski, “Satacak bir mahsulümün olacağını bilene kadar herhangi bir mahsul satışı yapmamın hiçbir yolu yok” dedi. ABD Tarım Bakanlığına göre, 13 Mart itibarıyla, Kansas’ın buğday mahsulünün sadece %23’ü iyi durumda. Bu oran bir yıl öncesine göre 15 puan daha düşük.