;
Ekonomi

Küçük Ada Devletlerini Destek Vermek “Ahlaki bir Sorumluluk”

küçük ada devletleri

Birleşmiş Milletler Proje Hizmetleri Ofisi (UNOPS) Başkanı Jorge Moreiara da Silva, küresel karbon emisyonuna %1’den daha az katkıda bulunmalarına rağmen iklim değişikliğinden en çok etkilenen ve borç batağındaki küçük ada devletlerine destek vermenin “ahlaki bir sorumluluk” olduğunu söyledi.

Gelişmekte olan küçük ada devletlerini bir araya getiren ve yılda bir düzenlenen konferansların 4.’sü yine bir ada devleti olan Antigua ve Barbuda’nın e ev sahipliğinde bu hafta içi başladı. Konferansa katılan BM Proje Hizmetleri Ofisi (UNOPS) Başkanı Jorge Moreira da Silva, toplam küresel karbon emisyonunun %1’inden daha azından mesul olan ve kendisinin “dünya üzerindeki en kırılgan ekonomilerden bazıları” diye tarif ettiği küçük ada devletlerinin karşılaştığı sorunlara yönelik farkındalık çağrısında bulundu. Da Silva bu devletlerin kendilerine özgü koşulları ve kırılganlıkları nedeniyle diğer gelişmekte olan ülkelere kıyasla daha yüksek seviyelerde borç stresi altında olduklarını vurgulayarak şunları söyledi:

“Küçük ada devletlerinin %40’ından fazlası hâlihazırda sürdürülemez seviyelerde bir borçla boğuştuğu için bıçak sırtında. Üstelik her bir büyük felakette bu devletlerin özel dış borcu artma eğiliminde. Küçük ada devletleri 2016-2020 yılları arasında, iklim finansmanı olarak aldıkları kaynağın 18 katı kadar borç ödediler. Sınırlı kaynaklarıyla, büyük pazarlara uzaklıklarıyla ve doğal felaketlere karşı hassasiyetleri nedeniyle uluslararası ticarete haddinden fazla bağımlılar. Zaten öncesinde pandemi döneminin ekonomik sonuçları nedeniyle fazlasıyla zarar görüp son derece zor bir duruma düşmüşlerdi. Sonuç olarak bu ülkelerin gayri safi milli hasılaları diğer gelişmekte olan ülkelere kıyasla daha fazla düşüş gösterdi.”

“Onların Kaderiyle Dünyanın Kaderi İç İçe”

Küçük ada devletleri konferansı, iklim krizinden orantısız bir şekilde etkilenen Karayipler’den 16 adet olmak üzere, BM üyesi toplam 37 devletin katılımıyla gerçekleşiyor. UNOPS Başkanı Da Silva, finans sorununun yanı sıra bu ülkelerin hem teknik hem de insani kapasite konusunda da kısıtlı imkânlara sahip olduklarına dikkat çekti. Küçük ada devletlerin iklim değişikliklerinden orantısız bir şekilde etkilendiğinin altını çizerek, “Küçük ada devletleri kendilerinin yaratmadıkları bir iklim krizinin en ön safında yer alıyorlar. Dolayısıyla uluslararası topluluk açısından bu devletlerin iklim değişimine karşı mücadeleleri ile dirençli ve sürdürülebilir bir gelecek inşasına yönelik çabalarını desteklemek, ahlaki bir sorumluluk anlamına geliyor” dedi. Küçük ada devletlerini yalnızca dayanışma ruhu ve iklim adaleti sağlamak için değil bu devletlerin kaderinin tüm küresel toplulukla iç içe olması nedeniyle de desteklenmelerinin şart olduğunu belirten Da Silva şunları söyledi:

“Şunu bilelim ki küçük ada devletleri, okyanusun önemli bekçileri konumundalar ve dünyadaki biyoçeşitliliğin çok geniş bir bölümüne ev sahipliği yapıyorlar. Bu konferansın ana amaçlarından biri de küçük ada devletlerinin daha sürdürülebilir bir gelecek inşa edebilmeleri için çağrıda bulunmak. Ekonomileri diriltmek, afet riskini yönetmek ve doğal habitatları korumak adına önümüzdeki on yıl için yeni bir programa uyum sağlamanın son noktasına varılmasını bekliyoruz.”

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi