;
Ekonomi Politika

Koronavirüsle Mücadelede “Yeşil” Kalkınma Çağrısı

Avrupa’da siyasetçiler, CEO’lar, kanun yapıcılar ve aktivistler koronavirüs krizi nedeniyle ekonomik kalkınma paketlerinin Avrupa Yeşil Düzeni ile uyumlu olması çağrısıyla ortak bir mektup imzaladı.

Avrupalı politikacılar, CEO’lar, kanun yapıcılar ve aktivistler Salı günü, iklim kriziyle mücadele etmek ve biyoçeşitliliği savunmanın daha güçlü ekonomileri inşa edeceğini söyleyerek, koronavirüs salgınının ardından yeşil yatırımlar ile ekonomik büyümenin sağlanması çağrısında bulundu.

Avrupa, Mart ayının ortalarından itibaren karantinaya girdi ve yeni koronavirüsün yayılmasını engellemek için çoğu seyahat, işletme ve eğitim kurumu faaliyetlerine ara verdi.

Bazı Avrupa ülkeleri, bu hafta bazı kısıtlamaları gevşetmeye başladı. Avrupa bloku ekonomik kalkınmayı nasıl finanse edeceği konusunda ayrılık yaşarken, güney ülkeleri ekonomik anlamda muhafazakar kuzeye karşı ortak borç çıkarmaktan yana.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

180 siyasi karar verici, iş dünyası lideri, sivil toplum kuruluşu, düşünce kuruluşu ve ticaret birliği büyüme adına yeşil teşvik paketini savunarak ortak bir mektup imzaladı. Mektupta “İklim nötr bir ekonomiye geçiş, biyolojik çeşitliliğin korunması ve tarım-gıda sistemlerinin dönüşümü hızlı bir şekilde yeni iş kolları ve büyüme getirme potansiyeline sahip ve daha dayanıklı toplumların inşa edilmesine katkıda bulunabilir” ifadesi yer aldı.

Koronavirüs salgınının etkileri 2008 ekonomik krizinden daha büyük bir şok dalgası yarattı. İmzacılar bunun üstesinden AB’nin Yeşil Düzen politika paketi ile gelinebileceğini söyledi. Yeşil Düzen, 27 ülkelik bloku 2050 yılı itibarıyla net sıfır emisyona ulaştırmayı hedefliyor.

Mektuptaki imzacılar arasında İtalya’dan Lüksemburg’a 11 milletvekili, 79 kanun yapıcı ile L’Oreal’ın CEO’su Jean-Paul Agon; IKEA’nın CEO’su Jesper Brodin ve Danone’nin CEO’su Emmanuel Faber de yer aldı.

2050 net sıfır emisyon hedefini reddeden ve enerjisinin çoğunu kömürden karşılayan Polonya ise, koronavirüs salgını yaşanırken iklim hedeflerinin hafifletilmesi çağrısında bulundu.

Ancak bazı varlık yöneticileri, düşük karbonlu bir geleceğe geçişi hızlandırmak adına hükümetlere ekonomik kurtarma paketleri hazırlaması konusunda baskıda bulunuyor. Londra merkezli varlık yönetim şirketi NinetyOne’dan Michael Hugman, “Yatırımcılar, koronavirüs sonrası yeniden kalkınma konusundaki tartışmaları sürdürülebilirliğe doğru çekmek istiyor” dedi.

Mektuba ön ayak olan Fransız kanun yapıcı Pascal Canfin ise “Koronavirüs krizi, iklim krizini ortadan kaldırmıyor. Eğer ekonomiyi yanlış yöne doğru yeniden başlatırsak, bu sefer iklim kriziyle karşılaşırız” dedi.