;
Bilim

Koronavirüse Rağmen Amazon’da Ormansızlaşma Devam Ediyor

Koronavirüs salgınına rağmen Amazon’daki ormansızlaşma devam ediyor. Son verilere göre Mart ayında Amazon’un Brezilya tarafındaki yıkım, bir önceki yılın aynı dönemine göre % 30 arttı.

Cuma günü (10 Nisan) yayımlanan hükümet verilerine göre, Brezilya’nın Amazon yağmur ormanlarındaki ormansızlaştırma geçtiğimiz Mart ayında arttı. Artış, koronavirüs salgınına rağmen yasadışı ağaç kesenlerin ve arazi spekülatörlerinin ormanı yok etmeyi sürdürdüğünü gösterdi. Ülkenin uzay araştırma ajansı INPE’ye göre Mart ayında Amazon’un Brezilya tarafındaki yıkım, bir önceki yılın aynı ayına göre % 30 arttı.

Yılın ilk üç ayında, Amazon’daki ormansızlaştırma bir yıl öncesine göre % 51 artışla 796 kilometrekareye yükseldi. Bu, New York şehrinden daha büyük bir alanın yok olduğu anlamına geliyor.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Brezilya yeni koronavirüs vakasını 28 Şubat’ta doğruladı ve hastalık Amazon’a Mart ayının ortasında ulaştı. Yağmur ormanlarının en büyük eyaleti Amazonas’taki yetkililer Çarşamba günü yaptıkları açıklamada yaklaşık 900 onaylanmış virüs vakasıyla bölgedeki sağlık sisteminin kapasitesinin dolduğunu belirttiler.

Sao Paulo Üniversitesi’nden bilim insanı Carlos Nobre, “Koronavirüs salgını Brezilya ekonomisinin neredeyse tüm kesimlerini altüst ediyor. Ancak çevresel yıkım devam ediyor” dedi.

Ülkenin çevre koruma ajansı Ibama geçtiğimiz ay, salgın sırasında önlem olarak yasadışı ağaç kesimi gibi çevre suçlarıyla mücadele etmek için sahaya daha az görevli gönderdiğini ve araştırmacıların ormansızlaşmanın kontrolsüz büyüyeceğinden endişelendiğini söylemişti. Ibama aynı zamanda yasadışı ağaç kesiminin başka bölgelerde gerçekleşebileceğini, sadece Amazon’u etkilemeyeceğini açıklamıştı.

Kâr amacı gütmeyen Amazon enstitüsü Imazon’dan araştırmacı Carlos Souza Jr., polis faaliyetlerinin azaltılmasının ve beklenen ekonomik durgunluğun, para kazanmak için daha fazla insanı suça yöneltebileceğini ve tahribatı hızlandırabileceğini söyledi.

Souza, “COVID-19’un daha fazla ormansızlaştırma koşulları yaratma riski var. Sadece üç buçuk haftadır fiziksel izolasyondayız. Bir sonuca varmak için erken” dedi.

Çevre grupları, ormansızlaştırmanın geçen yıl göreve başlayan sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ile arttığını, Bolsonaro’nun politikalarının yasadışı ağaç kesenleri, çiftçileri ve spekülatörleri güçlendirdiğini belirtiyorlar. Amazon’un korunması seragazı emisyonlarını azaltmak için hayati öneme sahip. Amazon’daki ormansızlaşmanın artması ise Bolsonaro’nun küresel olarak tepki toplamasına neden oluyor.

Bolsonaro ise, Amazon’un orada yaşayanları yoksulluktan kurtarmak için bölgenin “geliştirilmesi” gerektiğini söylüyor.