;
Politika

“Koronavirüs Paniği İklim Yasasına Neden İhtiyacımız Olduğunu Gösteriyor”

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, Yunanistan-Türkiye sınırı arasındaki gerilim ve koronavirüs gibi vakaların AB’nin neden üye devletleri 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaştıracak bir iklim yasasına ihtiyacı olduğunu gösterdiğini söyledi. 

Haber: Jennifer Rankin

Çeviri: Çisil Sevinç 

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, Avrupa’nın yüzleştiği çeşitli krizlerin emisyon azaltımından şaşmamak için ihtiyaç duyulan iklim yasasının neden önemli olduğunu vurguladığını belirtti.

Uzun zamandır beklenen iklim yasası Çarşamba günü (4 Mart) sunulurken, yasa, Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen’ın göreve geldiği ilk 100 gün içerisinde söz verdiği Avrupa ekonomisini dönüştürecek Avrupa Yeşil Düzeni’nin kalbini oluşturuyor.

Von der Leyen yasa hakkında, “Gelecek 30 yıl için pusulamız olacak ve sürdürülebilir yeni kalkınma modelimizi inşa ederken atmamız gereken adımları gösterecek” ifadelerini  kullandı.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Bazı siyasi liderler komisyon odağının iklim krizi yerine AB dış sınırlarının korunmasında olması gerektiğini savundu. Timmermans ise bu konu hakkında, “Bu hafta odak noktasında tamamen Suriye, Türkiye ve Yunanistan’da yaşananlar ile birlikte koronavirüs probleminin çözülmesi olmalı. Öncelik kesinlikle bu yönde. İklim yasası çok önemli çünkü iklim nötr hedefine ulaşmak adına yapılacak eylemlerden geri kalmadan başka konulara odaklanma imkanı tanıyor” dedi.

Timmermans sözlerine şu şekilde devam etti: “Şuan gözler başka bir yöne çevrilmiş olabilir ancak 2050 gidişatı çok açık. Çünkü kendimizi iklim yasası ile kontrol ediyoruz.”

Yasanın duyurulmasından önce konuşan Timmermans, yasanın devrim niteliğinde olduğunu çünkü bütün AB yasalarının yüzyıl ortasına kadar net sıfır emisyona göre düzenleneceğini söyledi.

Metnin resmi olarak yayımlanmasından önce iklim aktivisti Greta Thunberg ve Avrupa’nın çeşitli yerlerinden genç okul grevi liderleri komisyonu iklim bilimini göz ardı etmekle suçladı.

Von der Leyen, Timmermans ve komisyonun geri kalanıyla buluşan Thunberg, yasayı bir “teslim olma” olarak tanımlamıştı. Açık mektupta, sıcaklıkları 1.5 derecede sınırlandırma hedefine önem verilmediğini belirtilmişti.

Thunberg dün Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmasında da AB’nin sunduğu hedefleri eleştirerek, “AB 2050 net sıfır hedefiyle dolaylı olarak teslim olduğunu gösteriyor. Bu hedef Paris Anlaşması altındaki sözlerinizden vazgeçtiğinizi, çocuklarınızın geleceğini kurtaramayacağınızı kabullendiğinizi gösteriyor. 2050 hedefi Paris Anlaşması altında alınan hedeflerin ancak %50’sinden azını karşılıyor. Yıllık emisyon azaltımına hemen başlanmalı. Bu bir iklim krizi ancak hiç kimse krizdeymişiz gibi davranmıyor. Birçok hevesli insan ellerinden geleni yapıyor ancak ne bir liderimiz ne de yeterince zamanımız var” diye konuşmuştu.