;
Ekonomi Politika

“Koronavirüs Pandemisinden Düşük Karbonlu Ekonomilerle Çıkmalıyız”

Koronavirüs pandemisinin neden olduğu ekonomik krize rağmen, AB, Çin ve Kanada Paris Anlaşması’na olan bağlılıklarına dair güçlü bir politik mesaj iletti.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, Kanada ve Çin’in Çevre Bakanları Jonathan Wilkinson ve Huand Runqiu ile 7 Temmuz Salı günü video konferans ile dördüncü iklim eylemi bakanlık toplantısını (MoCA) gerçekleştirdi.

Toplantı, koronavirüs pandemisinin yarattığı ekonomik gerileme nedeniyle, küresel iyileşme önlemlerini Paris Anlaşması ile uyumlu hale getirmeye ve gelecek krizlere karşı dirençliliği artırmaya odaklandı.

Toplantının sonunda imzalanan ortak bir duyuruda “MoCA koronavirüs pandemisinden toparlanmanın düşük karbonlu ve iklime dirençli ekonomilere geçişle paralel ilerleyeceğine dair net bir siyasi mesaj gönderiyor” bilgisi yer aldı.

Birleşmiş Milletler (BM), yılın en önemli iklim zirvesi olan 26. Taraflar Konferansı’nı (COP) Kasım 2021’e erteleme kararı almıştı.

Timmermans, “COVID-19 nedeniyle COP26’nın ertelenmesi gerekiyordu ancak ekonomilerimizi yeniden yapılandırma konusunda fikir ve deneyim paylaşmak için tüm uluslararası ortaklarımızla birlikte çalışıyoruz” dedi.

MoCA 30’dan fazla ülkeden ve G20 ülkelerinden bakanların, yüksek mevki temsilcilerin ve BM iklim müzakerelerindeki önemli parti grubu başkanlarının katıldığı yıllık bir toplantı. Timmermans toplantıda, AB’nin teklif ettiği 750 milyar euroluk iyileşme paketinin altını çizdi. Timmermans, “Yeşil bir iyileşme olmadan COVID-19 krizinden, iklim krizine doğru ilerlediğimizi görerek çıkarız. Ekonomilerimizi eski haline getirme ve toplumlarımızın dayanıklılığını artırma planları yapmak da bizim görevimiz” dedi.

Endişe Verici İşaretler

Ancak koronavirüs pandemisine yönelik iyileşme planlarının tamamen yeşil olmayacağına dair endişe verici işaretler var.

Mayıs ayında Çin, 2023’ten başlayarak daha fazla şehrin kömür santralları inşa etmeye başlayacağını ve ekonomisini yeniden başlatmak için ülkeler arası elektrik iletim hatlarına milyarlarca dolar harcamaya kararlı olduğunu söyledi.

Japonya ve Güney Kore ise, Reuters’ın haberine göre, Vietnam ve Endonezya gibi ülkelerde devlet destekli kömür santralı projelerine fon sağlamaya devam edebilir.

ABD ise kömür ve fosil yakıtların lehine olan politikalarını sürdürmeye devam ediyor. Avrupa’da hükümetler havayolu ve diğer şirketleri kurtarmak için, hiçbir yeşil hedef içermeden, yaklaşık 2 trilyon euro harcama yaptı.

Timmermans, “İklim krizi hâlâ burada, biyoçeşitlilik krizi hâlâ burada ve iyileşme paketleri ile bunlara çözüm bulmak için tek bir şansımız var. Fonları iyileşme adına kullanabiliriz. Kolay olmayacak ancak küresel bir topluluk olarak bunu yapmamız lazım” dedi.

Bakanlar, COP26 öncesi, önümüzdeki sene tekrar bir araya geleceklerine dair kararlarını açıkladılar.