;
Politika

Koronavirüs İklim ve Biyoçeşitlilik Müzakerelerine Darbe Vuruyor

Koronavirüsün dünya çapında yayılması, önümüzdeki günlerde yapılması planlanan iki kritik iklim ve biyoçeşitlilik müzakeresini etkiliyor.

Covid-19 olarak da bilinen yeni tip koronavirüsün dünya çapında hızla yayılmasını önlemek amacıyla, küresel ölçekte sıkı seyahat önlemleri alınıyor ve müzakerelerin iptal edilmesi alınacak kararların zaman çizelgelerini daraltmasına neden oluyor.

Deniz biyoçeşitliliğini korumak için küresel bir okyanus anlaşmasının uygulanmasını amaçlayan hükümetlerarası bir konferans, virüsten etkilenen toplantılardan biri. Müzakerenin ertelenmesine yönelik taslak karar metni Çarşamba (11 Mart) günü gerçekleşecek BM Genel Kurulu’nda değerlendirilecek.

23 Mart – 3 Nisan tarihleri arasında New York’ta BM genel merkezinde deniz biyoçeşitliliğinde hükümet müzakerelerinin dördüncüsü ve sonuncusunun yapılması planlanıyordu. Geçtiğimiz Cuma günü ise, BM İklim Değişikliği 6 Mart’tan Nisan ayının sonuna kadar hiçbir fiziksel buluşmanın gerçekleşmeyeceğini söyledi.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

BM İklim Değişikliği takvimine göre şu andan Nisan ayının sonuna kadar yapılması planlanan 12 buluşmanın bu karardan etkilenmesi muhtemel. Etkilenecek buluşmalar arasında daha önce ertelenmiş olan Adaptasyon Fonu kurul toplantısı da yer alıyor.

BM İklim Değişikliği Sekretaryası, sanal buluşmalar gibi alternatif buluşmaların önümüzdeki aylarda ayarlanması üzerine çalışıldığını söyledi.

BM İklim Değişikliği Yönetici Sekreteri Patricia Espinosa, yaptığı bir açıklamada, Nisan sonuna kadar askıya alınan buluşma kararlarının “seyahat kısıtlamaları ve bazı ülkelerin Almanya’dan gelen yolcular için uyguladığı karantina önlemlerinin yarattığı zorlukların” göz önünde bulundurularak alındığını belirtti.

Espinosa, son birkaç gün içerisinde gerçekleşen buluşmalarda, “delegelerin eksikliği sebebiyle ilerleme kaydedilemediğini ve önümüzdeki bazı buluşmaların son dakika iptallerinden ve üyelerin katılamaması durumundan etkileneceğini ancak yeterli çoğunluğun sağlanması gerektiğini” söyledi.

Gecikmeler, Ekim ayında Kunming, Çin’de yapılacak biyoçeşitlilik zirvesi ve Kasım’da Glasgow, İngiltere’de gerçekleşecek COP26 iklim zirvesi öncesinde zaten kısıtlı olan bir zaman çizelgesi üzerinde daha çok baskı oluşturuyor.

Kunming’de ülkelerin önümüzdeki 10 yıl içerisinde biyoçeşitliliğin korunması adına yeni bir küresel çerçeve üzerinde anlaşmaya varmaları bekleniyor. Glasgow’daki COP26’da ise önümüzdeki 10 yıl için, ülkelerin iklim eylem planlarını geliştirmeleri ve küresel karbon piyasası kurallarında nihai sonuca ulaşmaları gerekiyor.

Geçtiğimiz ay Kunming’de yapılması planlanan ön hazırlık buluşması Çin’den Roma, İtalya’ya alınmıştı.

Taşımacılık için ise, Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) bu ay gerçekleşecek iki buluşmayı halihazırda erteledi. 30 Mart – 3 Nisan tarihleri arasında Londra’da yapılması planlanan IMO’nun çevre koruma komitesi de bu durumdan etkilenebilir. Komite’nin, denizyolu taşımacılığında enerji verimliliğinin geliştirilmesi yönündeki teklifleri gözden geçirmesi bekleniyor. IMO sözcüsü, buluşmanın ertelenip ertelenmeyeceğinin ise bu haftanın sonunda belli olacağını söyledi.

Kampala’da 20-24 Nisan arasında düzenlenmesi planlanan Afrika İklim Haftası (Africa Climate Week) da ertelendi. Her ne kadar toplantının ne zaman yapılacağı açıklanmasa da Uganda halen ev sahibi.

Yeşil İklim Fonu’nun (Green Climate Fund-GCF) bu haftaki Songdo, Güney Kore’deki yönetim kurulu toplantısı da Cenevre, İsviçre’de gerçekleşecek. Kurul üyelerinin önümüzdeki dört yıl için yeni bir stratejik planı onaylayacağı toplantıya katılım kısıtlandı.

Covid-19’un biyolojik çeşitlilik ve iklim değişikliğine dair küresel eylem programı üzerindeki etkilerinin ölçeği henüz bilinmiyor.

İklim diplomatları, Covid-19’un Haziran ayında Bonn’daki iklim görüşmelerini etkilemesi durumunda etkinin beklenenden daha fazla olabileceğini belirtiyorlar.

COP26 başkanlık ekibi sözcüsü zirvenin düzenlenmesine yaklaşık dokuz ay olduğunu ancak “durumun yakından izlendiğini” söyledi. Sözcü, “Yetkililerimiz planlı randevulara katılıyor, ancak bunun uluslararası seyahatleri etkileyebilecek bir sorun olduğunun farkındayız. Uluslararası ortaklarla gerekli tartışmaların ve diplomasinin devam edebilmesi için planlarımızı buna göre uyarlayacağız ”dedi.

Ay sonunda Şanghay’da yapılacak önemli bir AB-Çin toplantısının planlandığı gibi devam edip etmeyeceği de hâlâ belli değil.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Eylül ayında Almanya’daki AB-Çin zirvesine hazırlanmak için Pekin’e seyahat edecekler.

Geçen ay, AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans’ın Pekin’e planlanan seyahati iptal edilmişti. Hindistan Başbakanı Narendra Modi de, Covid-19 salgını nedeniyle Brüksel ziyaretini iptal etmişti.